2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Sokat bukott az állam a Feneketlen-tó melletti telken

2017. október 12., csütörtök 15:19, frissítve: csütörtök 20:40

Milliárdokat bukhatott az állam egy gyanús ingatlanügyleten a Feneketlen-tónál – írja a Heti Válasz. A telken egy ingatlanfejlesztő akar lakóparkot építeni. A területet a Miniszterelnökség egyik háttérintézményétől szerezte meg egy cég, amiben a cserkészszövetség volt vezetői játszhattak össze. A területért 1,5 milliárd forintot kapott az állam, pedig korábban ugyanennek a teleknek a mindössze két százalékáért 280 milliót fizettek. Az ügyben az Együtt hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tesz.

2019 végére 300 új lakás felépítését ígéri a XI. kerületi Feneketlen-tó közelében a Buda Gardens elnevezésű beruházás gazdája, a Horizon Development. A Diószegi utcai terület korábban kétharmad részben állami tulajdon volt, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kft. működött itt.

A Heti Válasz munkatársa kutatta ki, hogy az államot komoly kár érte a telek eladásakor. Az újságíró szerint az ügylet a hatodik, hetedik kerületi szocialista vezetők botrányos ingatlanprivatizációit idézi.

„Itt is volt egy eladó, az állam, Miniszterelnökség egyik cége, volt egy közbeiktatott cég és volt egy végső felvásárló, és a közbeiktatott cégnél összesen egy hetet volt ez a telektulajdon” – mondta el Bódis András.

A Heti Válasz arról ír: a területet kínáló állami vállalat vezetője, Henn Péter és a nyertes ajánlattevő Walnut Zrt. többségi tulajdonosa, Tekse Balázs korábban a cserkészszövetségben együtt felelt az elnyert uniós források felhasználásáért. A terület megszerzésére szintén ajánlatot tevő Első Magyar Ingatlanfejlesztő Zrt.-t jegyző Schulek Csaba és a nyertes Walnut egyes tagjai között pedig családi kapcsolat van. Henn Péter tagadta, hogy összejátszottak a privatizációban részt vevő cégek. A területet végül mégis piaci áron alul privatizálták, az állam kára elérheti az ötmilliárd forintot. A történtek miatt az Együtt feljelentést tesz. Az ügyletet a végső tulajdonos finanszírozta, az a cég, amelyik a beruházást hirdeti.

„Ez a projekt jelenleg tervezési fázisban van, ezért is nem lát lakáslistát és árakat, úgyhogy itt a tényleges értékesítés az majd csak 2018 második negyedévében fog megkezdődni” – mondta a Buda Gardens képviselője.

A hatályos szabályozás szerint viszont a területen jelenleg csak irodák és kereskedelmi funkciójú ingatlanok építhetők. A fideszes vezetésű újbudai önkormányzat ugyanakkor nem zárta ki, hogy megváltozhat a terület besorolása. Kérdésünkre azt írták: „Az önkormányzat igyekszik ezt a helyzetet a helyi lakosok érdekeit figyelembe véve kezelni.” A Buda Gardens projekt ellen petíciót indítottak a környék lakói, hogy megakadályozzák az építkezést.

„Semmibe veszi Szentimreváros fizikai és metafizikai adottságait, múltját, jelenét, jövőjét. Kizárólag üzleti szempontokat vesz figyelembe, minél több lakást kíván ide bepasszírozni egy olyan kis utcára, a Diószegi utcára, amelyik egyirányú, az összes gyermekintézmény felfűződik rá, és csúcsidőben egyébként is már járhatatlan emiatt” – véli a petíció egyik kezdeményezője, Hegedűs Péter.

A petíció kezdeményezői között van Makovecz Imre özvegye is. Eddig csaknem ötszáz aláírást gyűlt össze az építkezés ellen.

Az ügyben az Együtt hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tesz.

„A telek jelentős részét, több mint ötven százalékát messze áron alul – a becslés szerint négy-ötmilliárd forinttal – adták el. Ráadásul trükköztek is, hiszen a vásárlónak nem volt pénze, egy olyan cégtől szerezte meg előlegben, amely az ingatlanfejlesztési projektet végrehajtja, és korábban is volt már számos kapcsolata a fideszes állammal. Az Együtt szerint mindazok, akik részt vettek ebben, hűtlen kezelést követtek el” – nyilatkozta Szigetvári Viktor, az ellenzéki párt választmányi elnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!