2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 18:30

Sokan személyi kölcsönből fedezik az iskolakezdést

2016. augusztus 21., vasárnap 17:30, frissítve: hétfő 15:29

Drágább az iskolakezdés, mint két éve: egy felmérés szerint a családok átlagosan 84 ezer forintot költenek minden egyes gyermekre. Akiknek nincs ennyi pénzük, hitelt vesznek fel. A szocialisták szerint hazugság az a kormányzati szlogen, hogy az ingyenes tankönyvek miatt alig kerül valamibe az iskolakezdés.

Nem volt tömeg az egyik nagy fővárosi plázában, pedig másfél hét múlva kezdődik az iskola. Sokan halogatják az utolsó pillanatig az előírt tanszerek beszerzését. „Nagyon vigyázok arra, hogy annyit vegyek, amennyi kell, illetve egy-egy darabbal többet. De nagyon magasnak tartom az árakat. A 29 és 45 forintos füzetnek olyan a minősége, hogy nem adom őket a gyerek kezébe” – mondta Horváth Istvánné a tanszerekkel kapcsolatban.

Alkalmi házaspárként, jótékony céllal vásárolt be egy ötödikes kisfiúnak két szocialista politikus, Bangóné Borbély Ildikó és Nyakó István. Több mint 50 ezer forintot hagytak a kasszánál, az összegben nemcsak a tanszerek vannak benne, hanem az ünnepi cipő is.

„Az akciót azért próbáltuk megvalósítani, hogy bemutassuk a Fidesz hazug propagandájának, a fideszes kommunikációs szakembereknek, hogy nap mint nap a magyar családok arcába hazudnak, hogy mennyire ingyenes Magyarországon egy általános vagy egy középiskolás gyermeknek az iskolakezdés” – jelentette ki Bangóné Borbély Ildikó.

Az LMP szerint kisebb gond lenne az iskolakezdés, ha magasabbak lennének a fizetések. „Az viszonylagos, hogy drága az iskolakezdés vagy sem. A jelenlegi magyarországi bérállapotok mellett mindenképpen elmondható, hogy drága, ezért leginkább bérfelzárkóztatásra lenne szükség” – szögezte le Gerstmár Ferenc.

A nagycsaládosok igyekeznek összefogni, Pécsett több százan segítik egymást évek óta. „Van egy belső levelezőlistánk, amelyen háromszáz család kommunikál egymással. Ilyenkor, a tanév elején megjelenik a listán, hogy milyen iskolai könyveink vannak, amelyeket szívesen odaadnánk másoknak, illetve milyen iskolai könyveket keresünk, amelyekre a gyerekeknek szükségük lenne. Ugyanígy meghirdetjük a kinőtt asztalokat, a fölöslegessé vált iskolatáskákat egymás között, próbáljuk egymást segíteni” – mondta a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesületnek elnöke.

A Budapest Bank megbízásából készített felmérés szerint gyermekenként 84 ezer forintba kerül az iskolakezdés, 12 ezer forinttal többe, mint 2014-ben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai pedig azt mutatják, hogy a magyar családok ötöde vett már fel személyi kölcsönt az iskolakezdés finanszírozására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!