2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Sokan az ünnepen sem pihennek

2017. május 1., hétfő 15:47, frissítve: hétfő 18:48

Akiket beosztanak, azoknak dolgozniuk kell a munkaszüneti napokon is. Ám nekik erre a napra százszázalékos bérpótlék jár.

Május 1., a munka ünnepe. A többség pihen, de vannak, akiknek ezen a napon is dolgozniuk kell. Ilyenek például az ápolók.

„Az ápolók megszakítás nélküli munkarendben dolgoznak, és ebből adódóan nekik az év háromszázhatvanöt napján mindennap 24 órában dolgozniuk kell” – mondta a Magyar Ápolási Egyesület elnöke, Bugarszki Miklós.

Az orvosoknál más a helyzet.

„Ilyenkor ügyeleti munkarend van az orvosok tekintetében, a diagnosztikai egységekben, illetve a műtőkben szintén ügyeleti munkarendet tartanak” – tette hozzá Bugarszki.

Hétfő reggel sokan észrevehették, hogy ilyenkor a szemétszállítás sem áll le. Május elsején a Fővárosi Közterületfenntartó emberei is dolgoznak.

„Nálunk sincs szünet, akár karácsony van, akár a munka ünnepe, hogyha hétfői elszállítás van ma, akkor ezt ugyanúgy a kollégák megteszik” – közölte Dorogi Gabriella, az FKF szóvivője.

A híradónknak nyilatkozó munkajogász szerint több olyan munkavállalói csoport is van, akik ilyenkor beoszthatóak. Nekik mindenképpen dolgozniuk kell.

„Például az idényjellegű tevékenység is a mezőgazdaságban dolgozókat érinti, vagy sofőröket, a BKV dolgozóit, tehát azért elég sokan vannak, akik ezeken a napokon is kötelezhetők munkavégzésre” – mondta el Sziller Linda munkajogász.

A munkajogász azt is elmondta, az ilyen napokra dupla fizetés jár.

„A bérpótlék rendes munkabérén felül illeti meg a munkavállalót, és a munkaszüneti napon történő munkavégzés bérpótléka száz százalék” – folytatta Sziller Linda.

Ez a pénz a normál munkavégzés esetén jár. Ha valakit ezen a napon rendkívüli munkaidőben foglalkoztatnak, akkor háromszoros fizetést kell kapnia.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!