2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Sok termék kifejezetten a kommunista nosztalgiára játszik rá

2017. március 20., hétfő 19:07

Nemcsak sörösüvegen lehet vörös csillagot látni a magyar üzletekben. A budapesti szuvenírboltokban sok termék kifejezetten a kommunista nosztalgiára játszik rá. A Hír TV által megkérdezett jogász szerint nem biztos, hogy célt ér a törvény.

Csillag, de nem vörös, vörös, de nem csak csillag, vagy szabálytalan vörös csillag – variációk egy szimbólumtémára. Európai szinten példátlan szigorral büntetné a kormány azokat a kereskedőket, akik önkényuralmi jelképekkel ellátott termékeket forgalmaznak.

A Várban található ajándékboltban kelendőek a sarló kalapácsos termékek. Alig nyolceurónyi összegért magunkon viselhetik a turisták a szovjet titkosszolgálat nevét, egy önkényuralmi jelképpel.

A kommunizmussal kapcsolatos humor sokaknak a fiatalságát idézi vissza – mondja Eörsi László történész. „Nem nagyon tudom elképzelni, hogy ez bárkinek az érzékenységét sértené, vagy sértette volna eddig” – jelentette ki. Eörsi szerint az ország jelenlegi problémái közül az egyik legkisebb a kommunizmus visszatérésétől való félelem, ráadásul a vörös csillagot használó cégeknek – így a Heinekennek – sem ez a célja. „Nem úgy tűnik, mintha komoly problémát jelentene ez a szimbólum jelen pillanatban, pláne ha kereskedelmi termékekben látható. Annál is kevésbé, mert amennyire tudom, a jogalkotás arról szól, hogy a termék milyen céllal készül. Hogyha ennek semmiféle olyan célja nincs, amely a politikai befolyásolást, az ordas eszmékre való rábeszélést tartalmazná, akkor nincsen igazából miért büntetni” – tette hozzá.

Betiltás helyett lehetőség van a törvénytelen védjegyek törlésére – mondta a Hír TV által megkérdezett jogász. De ez a fennálló hatályos jogszabályok alapján történhetne meg, és egyáltalán nem biztos az, hogy ezzel az adott bírói fórum egyetért. Szaniszlai Péter szerint a törvényben lévő mentesítő körülmények sem egyértelműek a tervezetből, így előfordulhat az is, hogy éppen arra a cégre nem vonatkozik majd a tiltás, amely miatt a törvénytervezetet beadták.

„Különös méltánylást érdemlő magánérdek alapján már lehet mentesülni, és a Heineken hivatkozhat ara, hogy neki ez a védjegye nem pusztán bejegyzett védjegy, hanem erre nagyon sok anyagi forrást fordítottak. Ez a védjegy nagyon ismert, az emberek erről azonosítják őket, és hogyha ezt vagy töröltetnék, vagy pedig a törvény alapján nem használhatnák többé, akkor ez számukra hatalmas bevételkiesést jelentene. Ez esetleg méltányolható magánérdek lehetne a részükről” – fejtette ki.

Az új, szigorított védjegytörvény elfogadása után kiürülhet az a II. kerületi pizzéria is, amely huszonhat éve a szocialista világ képi és emlékvilágával csalogatja a vendégeket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!