2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Sok minden változott a tíz évvel ezelőtti tragikus tűzijáték óta

2016. augusztus 20., szombat 19:15, frissítve: szombat 20:45

Késő éjszakáig ülésezik az augusztus 20-i ünnepi program biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs. A meteorológia szolgálat jó időt jelez a látványosság idejére – emlékezetes: ma tíz éve, hogy a 2006. augusztus 20-i tűzijáték alatti ítéletidő halálos áldozatokat is követelt Budapesten. Azóta szigorították a biztonsági intézkedéseket. Idén újdonság a hangosbeszélő-rendszer, amelyen keresztül a nézőket bármilyen veszély esetén azonnal tájékoztatni tudják a hatóságok a teendőkről.

A tíz évvel ezelőtti augusztus 20-ai tűzijáték után öten vesztették életüket és több mint 500-an megsérültek az orkánerejű viharban. A rakéták fellövését csak szüneteltették a több mint 100 kilométeres óránkénti sebességű szélben, de nem állították le, pedig ezt a fővállalkozó, a tűzijáték lebonyolítója és a megrendelő Miniszterelnöki Hivatal is megtehette volna. A meteorológia előrejelzésekből is lehetett volna következtetni, hogy baj lesz, de a fővárosi felhőszakadás előtt több vidéki városon is végigsöpört a vihar.

Idén, a tíz évvel ezelőttinél több mentőautó van a rendezvény helyszínén. „A 2006-os tűzijátékon én voltam a kárhelyparancsnok. Az én tapasztalataim és a munkatársaim tapasztalatai alapján csak kicsit pontosítottuk, alapjaiban nem változott, néhány egységgel többet állítottunk be” – mondta a Hír TV-nek nyilatkozó Golopencza Pál, az Országos Mentőszolgálat szolgálatvezető főorvosa.

Ám van, ami jóval többet változott. A tűzijátékon részt vevők biztonságát is felügyeli az Operatív Törzs, amelynek munkájában a mentők mellett a rendőrség, a mentők, a katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat képviselői, valamint a titkosszolgálatok is közreműködnek. Ha bármilyen esemény a nézők biztonságát veszélyeztetné, az Operatív Törzs vezetője leállítja a tűzijátékot, és idén először hangosbemondó-rendszeren keresztül is segítik a kilátogatókat abban, hogy biztonságosan elhagyhassák a helyszínt.

„Az időjárás vonatkozásában jó hírrel szolgálhatok, az Országos Meteorológiai Szolgálat kihelyezett állomásai szerint, illetve a külön erre az alkalomra készített értékelés szerint semmi olyan zavaró körülménnyel nem kell számolnunk, amely megakadályozná a mai tűzijátékot” – fogalmazott kora délután a Hír TV-nek Kádár Pál dandártábornok.

A korábbinál több rendőr lesz az utcákon, szúrópróbaszerűen vizsgálják majd át a tűzijáték helyszínét megközelítő autókat, de a ruházat átvizsgálásra is sor kerülhet, a gyanús személyeket pedig kiemelik a tömegből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!