2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Sok idős ember könnyes szemmel köszöni meg

2016. február 7., vasárnap 11:01, frissítve: vasárnap 11:01

Több ezer magyar igényelte már világszerte a hadigondozotti ellátást, a romániai külképviseletekre is több száz kérvény érkezett. A legtöbb igénylő hadiárva, akinek édesapja a második világháborúban vesztette életét valamelyik hadifogolytáborban a Magyar Királyi Honvédség vagy a csendőrség tagjaként.

Kovács Ilona alig kétévesen vesztette el édesapját a második világháborúban. Emlékét egyedül egy fénykép őrzi a frontra induló apáról. „Kétéves voltam, amikor édesapámat elvitték a frontra, 1943-ban a Don-kanyarnál esett fogságba, ʼ43. május 14-én halt meg, és Cseljabinszkben temették el. Nem tudom, hol van a sír, mert  arra nem járhattam, nem volt alkalmam” – mesélte az asszony.

Mostantól Kovács Ilona is igényelheti a hadiárva-ellátást, amely eddig csak a Magyarországon élőknek járt. Ez egyszeri 50 ezer forintos kárpótlást jelent, illetve egy élethosszig tartó havi juttatást, amelynek összege majdnem 9000 forint. Az igénylők nagy része azt mondja, a támogatás eszmei értéke jelent neki sokat, de van, akinek a kis összeg is segítség a hétköznapokban.

„Ezek a személyek egykori hadirokkant honvédek, hadiözvegyek, hadiárvák és hadigyámoltak gyermekei. Az ellátást korábban csak a Magyarországon élő személyek igényelhették, most azonban igényelhetik azok is, akik a párizsi békeszerződés értelmében más ország állampolgárává váltak, de mindenképpen feltétele az igénylésnek a magyar állampolgárság is. Nagy az érdeklődés, sokan fordulnak hozzánk, Csíkszeredában is több százan igényelték ezt az ellátást” – nyilatkozta dr. Zsigmond Barna Pál. A csíkszeredai főkonzul azt is mondta: sok idős ember könnyes szemmel köszöni meg a törődést az anyaországnak, nekik a gesztus jelent sokat.

A magyar állampolgárságú hadirokkant honvédek, hadiözvegyek, hadiárvák és hadigyámoltak Magyarország bármely külképviseletén igényelhetik a hadigondozotti ellátást. Az igénylőknek a támogatás jóváhagyásáért az elhunyt személy halálának hadi eredetét kell igazolniuk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!