2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Sok az érdeklődő a bankokban a csok megjelenése után

2016. február 13., szombat 09:30, frissítve: hétfő 08:25

Megnövekedett a bankok ügyfélforgalma, miután megjelent az új, családi otthonteremtési kedvezményről szóló rendelet. Azonban a pénzintézetek azt javasolják az ügyfeleknek: várjanak még pár hónapot, míg teljesen letisztulnak a feltételek. Látótér című műsorunk annak is utánajárt, hogy bár még nem folyósítják a hiteleket, az ingatlanpiac máris pörög.

Békefi Szilvia egyedül neveli 3 gyermekét egy biatorbágyi lakásban. Az anya azt mondja, a bérleti díj és a rezsiköltség meghaladja a 100 ezer forintot, váltani szeretne: azért döntött úgy, igénybe veszi a családi otthonteremtési kedvezményt. „Javarészt azt hallom, sok buktató van, meg ez csak a gazdagoknak van megint, tehát nekünk esélyünk nincsen.”

Szilvia nemrégiben több bankot is megkeresett, az otthonteremtési támogatásról érdeklődött. „Azt mondták, hogy miután naponta változik a jogszabály, ezért egyelőre nem érdemes belevágni, hanem mindenféleképpen várni kell, és nyárra már szerintük alkalmas lesz az idő arra, hogy belevágjunk” – hangsúlyozta az anya.

A kormány az év elejére ígérte, de a csok pontos és végleges szabályozása csak a héten jelent meg.

A bankok ugyan még nem folyósítják a hiteleket, az ingatlanpiac azonban máris pörög. Hat éve nem kerestek ennyien eladó lakásokat, telkeket, mint idén januárban.

„Olyan nagyobb telkek vásárlása iránt nőtt az igény, ahol nagyobb méretű projekteket lehet majd a következő időszakban építkezni” – mutatott rá Rutai Gábor, a Duna House vezető elemzője.

Nagy kereslet – kevés kínálat: az új lakások piacán megugrottak az árak. Kévés György egyik büszkeségét, az Orczy-fórumot mutatta meg a Hír TV-nek, 600 lakást terveztek és építettek itt.

– Önöknek ez nem lehetőség most? Gyerünk új házak, telek…
– Nem tudjuk! Amikor ez megjelent, attól kezdve iszonyatosan fölemelkedtek a telekárak…

Ha valaki csak bővíteni szeretné jelenlegi lakását, továbbra is építési engedélyre lesz szüksége, míg például a szomszédos telken felhúzhatnak úgy egy 300 nm-es ingatlant, hogy csak bejelentési kötelezettség terheli az építtetőt.

„Az önkormányzatiság arról szól, hogy mi magunk dönthetjük el, hogy milyen környezetben és milyen formában szeretnénk élni, és nem központilag szeretnénk, ha szabályoznák ezt. Most így, gyakorlatilag, teljes mértékben gyámság alá vagyunk véve” – ezt már Gémesi György, Gödöllő polgármestere mondta.

Az építési engedély eltörlése gyorsíthatja az építkezéseket, de káoszhoz is vezethet. A később szabálytalannak ítélt épületeket akár vissza is bonthatják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!