2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Soha nem voltak még ilyen drágák a lakások

,

2016. augusztus 27., szombat 10:48, frissítve: szombat 11:55

Akár 30 százalékkal is drágábbak lehetnek a lakások, mint egy évvel korábban. Ingatlanosok szerint a megnövekedett kereslet okozta az áremelkedést, a lakások iránti érdeklődés pedig a családi otthonteremtési kedvezménynek köszönhető, a Magyar Nemzeti Bank szerint viszont ez nem egyértelmű.

Soha nem voltak még ilyen drágák a lakások, mint most. Az elmúlt fél év adatai szerint akár 30 százalékos is lehetett az árnövekedés.

„Az ok egyértelműen az, hogy olcsók a hitelek. Nagyon sok ember a megtakarításának keresi a helyét,10-20 milliós megtakarítást igyekszik ügyesen befektetni. A lakásban bíznak az emberek, ennek megfelelően nagy az érdeklődés” – mondta a Hír TV-nek Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

A fővárosban ugrottak meg az árak leginkább, de a megyei jogú városokban is többet kérnek a lakásokért, a családi házakért, mint egy éve.

„Emelkedés tapasztalható Győrben az ingatlanárakban, az új építésűeknél is. Elég sok projekt van előkészítés, illetve kivitelezés alatt, úgyhogy új építésű dömpingre számítunk. Viszont az árakban azt látjuk, hogy még mindig – nem nagyarányú – emelkedés tapasztalható” – nyilatkozta Molnár Kristóf, az OpenHouse Ingatlaniroda tulajdonosa.

Debrecenben az építkezések számát is szaporította a megnövekedett érdeklődés.

„Sok új építésű projekt kezdődött meg, épül, fejeződik be lassan, illetve egyre több van tervezőasztalon is. Fognak még épülni új építésű lakások, sorházak, családi házak szép számmal az elkövetkezendő időszakban. Ha ingatlanpiac kontra Debrecen mutatót kell vonni, akkor nagyon pozitív mutatóról tudunk beszámolni” – fogalmazott Barát Norbert, a Duna House irodavezetője.

Bár a lakásvásárlási kedvet az ingatlanosok szerint jórészt a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok lendítette fel, a Magyar Nemzeti Bank szerint az adatokból ez nem látszik egyértelműen.

„Az az árnövekedés, amelyet tapasztalunk, nem most kezdődött, a csokot megelőző időszakban már volt egy felépülési időszaka. Amit mi látunk, és segíti az értelmezését a piaci folyamatoknak, az az, hogy nagyon sok az elhalasztott lakásberuházás, amelyet az elmúlt években a háztartások vagyoni helyzetük, óvatosságuk, a kamatok nagysága stb. miatt nem tettek meg vagy elnapoltak. Tavaly, tavalyelőtt kezdődött az elhalasztott beruházásoknak a realizációja, illetve ennek a jelei feltűntek a piacon” – emelte ki Oláh Zsolt, az MNB vezető elemzője.

Az idén eddig 60-70 ezer lakás adásvétele zajlott le országosan. A fővárosban vásárlók 10–25 millió forintot költöttek jellemzően 30–60 négyzetméteres lakásokra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!