2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Sosem volt ennyire nyilvánvaló a korrupció

2017. május 25., csütörtök 05:59, frissítve: csütörtök 10:25

Csak a kormánysajtó érdeke, ha az LMP politikusai fontosabb dolgok helyett arról beszélnek, kivel és hogyan fogna össze a párt. Hadházy Ákos ugyanakkor nem tud róla, hogy az MSZP bármit is ajánlott volna pártjának. Az LMP társelnöke a Hír TV Egyenesen című műsorában elmondta, a jövőben könnyebb lesz a korrupciós ügyeket feltárni, mert azok egyre nyilvánvalóbbak. Megjegyezte azonban, hogy az ellopott pénzek egy részét sosem lehet visszavenni, de legalább a tettesek a börtönben nem élvezhetnék a vagyonukat.

„Lehetne spórolni, ha megnehezítenénk a korrupciót” – vélte Hadházy Ákos. Az LMP társelnöke Egyenesen című műsorunkban elmondta, bár megszüntetni teljesen nem lehet, de a korrupció csökkentésére igenis van lehetőség.

„Van egy szó: elszámoltatás, amelyet utálok, mert eddig egyenes arányosságban állt az, hogy valaki minél hangosabban mondta, hogy elszámoltatás, az annál többet lopott. Igazságszolgáltatást mondjunk inkább helyette” – vázolta a politikus, aki szerint mindenképpen szükség lesz arra, hogy „bizonyos emberek” börtönbe kerüljenek büntetőjogi felelősségre vonásuk után. Ugyanakkor Hadházy szerint az igazságszolgáltatás csak egy része a teendőknek, mivel a korrupciót sokkal könnyebb megelőzni, mint adott esetben visszaszerezni az ellopott pénzeket. 

„Jogállami körülmények között nem lesz minden pénz visszavehető, amit ezek az emberek már megkaparintottak, elképzelhető, hogy annak jó része náluk marad. Ami elérhető, hogy jó ideig ne élvezzék, börtönbe lehet őket tenni” – hívta fel a figyelmet Hadházy, aki egyébként heti rendszerességgel számol be korrupciós ügyekről a Lázár János kormányinfójának mintájára létrehozott korrupcióinfóján. A pénzt szerinte azért nem lehet teljes egészében visszaszerezni, mert „olyan volumenben lopnak”, hogy nincs annyi rendőr, amennyi végig tudná vinni az ügyeket.

Emlékeztetett: amikor Polt Péter legfőbb ügyész legutóbb beszámolót tartott a Parlamentben, akkor ismertette, mennyire jól áll a korrupcióellenes harc. Ugyanakkor egy mutató fontos a politikus szerint: a rendszerváltás óta csupán két politikus bukott bele korrupcióba, és került börtönbe. „Az adatok szerint tehát a politikusok elvileg a legtisztább emberek. Ez azonban nem így van” – tette hozzá.

A szakértők ugyanakkor törvényekkel alátámasztott korrupcióról beszélnek, amellyel szemben nagyon kevés eszköz létezik az elszámoltatás szempontjából. Hadházy úgy látta, az igazságszolgáltatás a következő években sokkal könnyebb lesz, mivel korábban sokkal inkább odafigyeltek arra, hogy csak akkor lehessen megfogni valakit, ha tetten érik, mint Mengyi Rolandot. Ellenben mostanság sokkal nyíltabban történik a lopás az LMP társelnöke szerint, az ügyek jó része anélkül is bebizonyítható, hogy tetten érnék az elkövetőket. 

„Harmincöt feljelentésemből tizenegy esetében még az ügyészség sem tudta azt mondani, hogy nem történt semmi: Farkas Flórián vagy az Öveges-program ügyében. Időhúzás megy” – utalt arra, hogy az említett esetekben folyamatosan hosszabbítják a nyomozási határidőket. Kifejtette, az is jellemző, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy olyan adatokat, amelyeket „egy állatorvos is megtalál az otthoni számítógépén”, megpróbáljon visszafogni. Ugyanakkor nem mindegy, hogy kormányon belül vagy kívül vagyunk: belül még több nyilvánvaló eset jöhet elő, és kívülről is látszik, hogy már minisztereket is összefüggésbe lehet hozni a korrupcióval.

Ahhoz azonban, hogy igazságot lehessen tenni, választást kellene nyerni. Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Nemzet megírta: az MSZP-s Szekeres Imre tárgyalt az LMP-vel az együttműködésről, Hadházy azt mondta, követelmény, hogy az ellenzéki pártok beszéljenek egymással. Hozzátette, ő biztosan nem találkozott Szekeres Imrével. Bár a párbeszéd fontos, olyanokról nem lehet beszélni például, hogy a mandátumokat hogyan kellene elosztani, de az aktuális politikai helyzetről minden párt egyeztethet – szögezte le Hadházy, majd hozzátette „borzasztó nagy baj lenne, ha nem így lenne”.

A pártvezető arról sem hallott, hogy bármilyen ajánlatot kaptak volna az MSZP-től, az pedig természetes, hogy az LMP-sek beszélgetnek a szocialistákkal vagy a jobbikos politikusokkal. „Minden pártnak az az érdeke, hogy próbál megerősödni, ám van egy kongresszusi határozat, amely arról szól, hogy 106 körzetben szeretnénk jelöltet indítani” – nyomatékosította Hadházy. Az LMP célja továbbá az, hogy a Fidesz 2018-ban ne kapjon 50 százaléknál több szavazatot, ez pedig akkor történhet meg, ha garantálni tudják, hogy nemcsak az Orbán-kormánnyal állnak szemben, hanem az elmúlt 27 évvel is. A műsoridő szűkös – folytatta –, a kormánypárti médiába például nem hívják őket, és az LMP nem arra akarja használni a megjelenési lehetőségeit, hogy „arról beszéljünk, ki kivel akar összeállni”. Arról kellene beszélni inkább a politikus szerint, hogy az LMP mit akar elérni, milyen ígéretei vannak. Az pedig, hogy az összefogásról beszéljenek, csak a kormánypárti sajtó érdeke – zárta Hadházy.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!