2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Soha nem látott károkat okozott az ítéletidő Görögországban

Hír TV

2017. november 16., csütörtök 10:19, frissítve: csütörtök 10:48

Tizenötre emelkedett a görögországi áradások halálos áldozatainak száma. Több idős ember az otthonában veszítette életét. A görög kormányfő nemzeti gyászt rendelt el.

A hegyek lábánál fekvő Mandra városának környékén hatalmas vihar tombolt, a hegyekből lezúduló víz és sár pedig beterítette a házakat. „Egy kötéllel felhúztam az unokáimat az erkélyre, és felvittem őket a felsőbb emeletekre. A mellemhez kötöttem őket. A víz eközben egyre magasabb lett, és betört a házba” – idézte fel egy helyi lakos a történteket.

Több idős ember már nem tudott elmenekülni, és az otthonában lelte halálát. Helyiek szerint az áradás soha nem látott károkat okozott, házakat tett lakhatatlanná, és szétrombolta az infrastruktúrát.

Az athéni főügyész nyomozást rendelt el a halálesetek ügyében. A hatóságok arra keresik a választ, hogy a tragédiában szerepet játszhattak-e a várostervezés esetleges hibái.

A görög kormányfő nemzeti gyásznapot hirdetett az áldozatok emlékére. „Szeretném kifejezni mély szomorúságomat és őszinte részvétemet az áldozatok hozzátartozóinak. Mellettük állunk majd minden eszközzel. Azt hiszem, itt az idő, hogy nemzeti gyászt hirdessünk a nagy tragédia miatt, legalább ennyit tehetünk” – nyilatkozta Alexisz Ciprasz.

Görögországban ritkák az ennyire heves esőzések, ezért az infrastruktúrát nem ilyen viharokra tervezték. Szakértők szerint ez is az oka lehet a hatalmas pusztításnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!