2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Botrány: slaggal fürdették a bácsit az idősotthonban? + Videó

Meztelenül várakoztatják az idős férfiakat és nőket a folyosón az egyik Arany Alkony otthonban – erről számolt be a Hír Televíziónak egy asszony, akinek édesanyja 13 évet töltött az intézményben. Az otthont fenntartó misszió elnöke kizártnak tartja, hogy ilyen történhetett, szerinte szándékosan terjesztenek róluk valótlanságot. A fővárosi kormányhivatal márciusban vonta vissza a misszió működési engedélyét, a végrehajtást azonban egyelőre felfüggesztették. Az ügyet másodfokon a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal bírálja el.

Szentgyörgyi Ágnes édesanyja 13 évvel ezelőtt költözött be az Arany Alkony idősotthonba. Egyszeri költségként 3 millió forintot fizettek az ellátásért, állandó díjként pedig az intézmény kapta az idős hölgy nyugdíjának 80 százalékát. Tavaly decemberben az idős asszony állapota megromlott. Lánya szerint kórházi kezelést nem, de gondozást igényelt volna.

„Reggel kiültették a folyosóra, és 4-5 órán keresztül ült egy tolószékben, hogy ne kelljen forgatni, fölültetni, mert az már strapás lett volna gondozóknak” – mondta el Szentgyörgyi Ágnes, az elhunyt idős hölgy lánya. – „Amikor kértem, hogy ezt hagyják abba, mert nem bírja a teljesen legyengült édesanyám, akkor nemet mondtak, amit azzal magyaráztak, hogy Lívia néni nagyon nehéz, és nem segít. Hát hogyan tudott volna segíteni, amikor már jártányi ereje sem volt?”

Ezek után az asszony egy másik otthonba vitte haldokló édesanyját. Amikor a néni halála után a lánya visszament az otthonba, hogy elhozza az elhunyt által hátrahagyott ingóságokat, elképesztő körülményeket tapasztalt. Elmondása alapján a folyosón meztelenül ültek az idős emberek tolókocsikban. Egy idős férfit elefánt módjára slaggal fürdettek, miközben nyomdafestéket nem tűrő módon szidták a nővérek, amiért az nem a mellékhelyiségben végezte el a dolgát.

Az Arany Alkonyt működtető egyházi misszió elnöke cáfolja a Szentgyörgyi Ágnes által elmondottakat.

„Továbbra is vannak olyan érdekek, amelyek minden erőt megmozgatnak azért, hogy a fenntartói tevékenységünknek ne tudjunk eleget tenni, például az ilyen híresztelésekkel is. Erről az esetről nem tudok, én kizártnak tartom, hogy ilyen előfordulhat, természetesen utána fogok nézni ennek a véleménynek” – mondta Erdős János, a Kálvin János Presbiteri Misszió elnöke.

A misszió mögött álló egyház a parlamenttől nem kapott egyházi elismerést, ezért a jövőben nem tarthat fenn intézményt. A fővárosi kormányhivatal a misszió működési engedélyét március végén visszavonta, az idős emberek elhelyezésére a Fővárosi Önkormányzatot kötelezte. Az önkormányzat fellebbezett a másodfokon eljáró Nemzeti Szociális Hivatalnál. Az Arany Alkony otthonok tulajdonosa egy olyan cégcsoport, amelynek az egyházi misszió felajánlotta a fenntartást, de választ egyelőre nem kapott.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Bóka János kiemelte: az unióban vannak vezetői alkalmatlanságból születő rossz döntések - ezt Deutsch Tamás, és Schmidt Mária is megerősítette a konferencián. Kiemelték: ennek érdekében szükséges a vezető-váltás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!