2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Skype-ot használ? A magánszférája veszélyben lehet

2016. október 21., péntek 14:05

Egyik mobilos üzenetküldő alkalmazás sem biztosítja maradéktalanul az emberek magánélethez való jogát – ez derült ki az Amnesty International techcégeket vizsgáló jelentéséből.

A világszerte népszerű, milliók által használt üzenetküldő alkalmazásokat osztályozta az Amnesty International. A nemzetközi jogvédő szervezet az applikációkat a magánélet szempontjából osztályozta, olyan szempontból, hogy az egyes programok mennyire biztosítják a titkosítási eljárásokat.

„A magánélet emberi jog. Az ENSZ-féle Emberi jogok egyetemes nyilatkozatának része. Alapvető, hogy védjük a felhasználók magánéletét, amikor üzenetet küldenek a barátaiknak, szeretteiknek. Nem akarják, hogy a vállalatok láthassák. Azt sem akarják, hogy a kormányok kémkedjenek utánuk. A cégek nagyon könnyedén védetté tudják tenni ezeket az üzeneteket egyebek mellett a szigorú titkosítás lehetőségével, ami azt jelenti, hogy csak a küldő és a fogadó láthatja az üzeneteket” – közölte a szervezet technológiai vezetője, Sherif Elsayed-Ali.

A menedékjoggal Oroszországban élő Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) volt munkatársa három éve szigorúan titkos dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyekből az derült ki, hogy az amerikai titkosszolgálatok világszerte figyelik az emberek mobiltelefon-hívásait és internetes tevékenységét. Snowden is az emberek emberi jogainak biztosítására szólította fel a globális techóriásokat az z Amnesty Internationalnek adott interjújában.

„Ez az a terület, ahol a technológiai cégeknek lehetőségük van arra, hogy többet tegyenek a nyilvánosságért, ahelyett hogy olyan embereknek tesznek jót, akik csak profitálnak ebből. Nem arról van szó, hogy a nyereség ördögtől való lenne, de a cégeknek el kell ismerniük, hogy nagy befolyással rendelkeznek, és óriási gépezettel arra, hogy szélesebb körben jót tegyenek. A titkosítással kapcsolatban: a cégeknek mindent meg kell tenniük magas szintű védelem érdekében. Az nem végcél, hogy minden kommunikációnk titkosítva fut. A végcél az, hogy globális szinten megerősítsük és védjük az emberek létező jogait” – jelentette ki az NSA egykori munkatársa,

Az Amnesty International jelentéséből kiderül, hogy maradéktalanul egyik alkalmazás sem biztosítja a magánszférát. A legrosszabb osztályzatot azok az alkalmazások kapták, amelyek nem használnak semmilyen titkosítást az üzenetet küldő és fogadó személy között. Ezek között van a Blackberry, a Snapchat, a Google Hangouts és a Skype, a legjobb osztályzatot a kétmilliárd felhasználóval rendelkező Facebook Messenger és a WhatsApp kapta. Az élmezőnyben végzett az Apple iMessage-e és a Viber is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!