2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Ottó 22:35

Simicskó: Nincs összefüggés a Gripen-balesetek között

2015. november 11., szerda 13:20, frissítve: szerda 15:20

Nincs összefüggés a honvédségi repülőgépek nyári balesetei között, a vizsgálatok nem tártak fel rendszerszintű üzemeltetési problémát – közölte a honvédelmi miniszter a honvédelmi bizottság ülésén. Simicskó István hangsúlyozta, hogy a májusi csehországi és a júniusi kecskeméti Gripen-balesetek ügyében több vizsgálat is indult, így egyelőre csak részeredmények vannak. Többek közt azt állapították meg, hogy a repülőgépek állapotánál és üzemeltetésénél nem volt probléma, a csehországi balesetben viszont annak is szerepe lehetett, hogy a pilóta keveset repült vadászgéppel.

Májusban a Magyar Honvédség Gripen vadászgépe a csehországi Cáslav katonai repülőterén túlfutott a leszállópályán. A Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgálata most zárult le, szerintük a pilóta hibázott. A honvédelmi miniszter a szakbizottság ülésén hangsúlyozta: annak is szerepe lehetett a balesetben, hogy a pilóta keveset repült vadászgéppel.

„A hatóság szerint az eseményt megelőző hat hónapban a pilóta repülési ideje rendkívül alacsony volt, közel 2 órát repült szimulátorral, és 4,5 órát repült Gripennel. Az összes repült ideje pályafutása során, hiszen egy régi pilótáról van szó, 1785 óra 32 perc, ebből a Gripenen 568 óra 34 percet repült” – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter.

A vezérkari főnök pedig azt mondta, azért nem rendelkezett a pilóta elegendő óraszámmal, mert egy római tanfolyamon volt, majd orvosi vizsgálatokon vett részt. Csak ezeket követően kezdte volna meg ismét repülési óráinak gyűjtését. „Az adott repülőgép-vezetőnek akkor azért volt kevés a repülési órája, mert előtte Rómában volt tanfolyamon, egy hat hónapos tanfolyamon, majd volt egészségügyi szabadságon hosszabb időn keresztül, ezért neki abban az évben megcsinálta a visszaállító, a rendszerbe állító felkészülését, ott alkalmasnak bizonyult, és kezdte tovább felépíteni a repülési óraszámait” – hívta fel figyelmet Benkő Tibor vezérkari főnök.

A honvédelmi miniszter beszámolója szerint a májusi csehországi és a júniusi kecskeméti Gripen-baleset között nincs összefüggés, a vizsgálatok nem tártak fel rendszerszintű üzemeltetési problémát. Arról viszont még nincs döntés, hogyan pótolja a honvédség a két kiesett vadászgépet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!