2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Sikeres tüdőverőér-tágítás a Debreceni Egyetemen

2017. július 20., csütörtök 23:49, frissítve: péntek 08:28

A Debreceni Egyetemen végeztek elsőként Magyarországon ballonos tüdőverőér-tágítást. Két betegnél nyitották meg sikeresen az elzáródott verőeret. Az eljárást Ausztriában sajátították el a magyar orvosok.

Mint egy szívkatéteres beavatkozást, úgy végzik a ballonos tüdőverőér-tágítást. Csak most a combon keresztül a katétert a tüdőbe vezetik, hogy az embóliát okozó vérrög által elzárt eret kitágítva javulhasson a betegek életminősége. Magyarországon ilyen beavatkozást nem végeztek még. Szombaton azonban a Debreceni Egyetemen két betegnél is megtörtént a tüdőértágítás.

„Különlegesség, hogy most történt először hazánkban ilyen beavatkozás. Nehézsége a műtétnek, hogy a tüdőverőér-rendszer meglehetősen bonyolult, gyökérszerű hálózat” – mondta Szűk Tibor, a Debreceni Egyetem kardiológiai intézetének orvosa.

Édes István, a kardiológiai intézet igazgatója azt mondta, abban bíznak, hogy sikerül az eljárást meghonosítani a Debreceni Egyetemen. Két kollégájuk Bécsben sajátította el a technikát, de a szombati beavatkozáshoz onnan is érkezett egy felügyelő professzornő.

„Úgy gondolom, a kollégák bő egy év alatt el fogják tudni sajátítani. Nem annyira a technika a nehéz, bár az sem könnyű, hanem a megfelelő indikáció, a megfelelő utánkövetés, tehát az úgynevezett orvosi tapasztalat. Ezt kell megtanulni” – véli Édes István.

Évente körülbelül 100 új beteget fedeznek fel, akinél a tüdőben elzáródott ér magas vérnyomást eredményez. Így a szakemberek szerint egy-két centrum az országban elég lenne a ballonos tüdőverőér-tágítások elvégzésére. Az ő szűrésük egyébként nem egyszerű, hiszen a legtöbben fulladásos panasszal keresik fel az orvost, amit számos betegség okozhat.

„Sok helyre kell elküldenünk őket, sok vizsgálat szükséges hozzá. Az ultrahang, a szívultrahang az első igazán mérvadó vizsgálat, abból pedig rengeteget végzünk egy nap alatt, tehát komolyan szűrjük a betegeket” – mondta Péter Andrea klinikai szakorvos.

Az első ballonos tüdőverőér-tágításon átesett betegek a klinika tájékoztatása szerint jól vannak, már kedden elhagyhatták a kórházat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!