2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Belföld

Seuso-kincseket ábrázoló bélyeg, kifejezetten gyűjtőknek

Seuso-kincseket ábrázoló bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta. A különleges bélyegekből összesen nyolcvanezer darab készült, ebből hatezer kifejezetten a gyűjtők számára. A bélyegek forgalomba hozatalának alkalmából Lázár János bejelentette, hogy a kormány törekszik a gyűjtemény további darabjainak megszerzésére, valamint a Munkácsy-trilógia hazaszállítására is.

„Ez Magyarország családi ezüstje, de az úgy van rendjén, hogy ha a mienk, akkor jobb, ha nálunk van, mint ha másnál” – mondta Orbán Viktor még márciusban. Húsz év kutatómunka és pereskedés után került a római eredetű Seuso-kincs hét darabja Magyarországra. A 4. századi dísztárgyak 15 millió euróért kerülhettek Budapestre. „Nemcsak Magyarország, hanem az egész világ számára fontos, hogy ez a kincs nem egyszerűen hazakerült hozzánk, hanem végre bemutatásra kerülhetett, pont itt, a Parlament épületében” – mondta Baán László, a Szápművészeti Múzeum főigazgatója.

A Magyar Posta a gyűjtemény származási helyét dokumentáló bélyegblokkot adott ki. A 74 ezer alappéldány háromezer forintért kerül forgalomba. „A bélyegblokkon a hét visszakerült kincs látható, úgymint a vadásztál, a geometrikus tál, a Dionysos-kancsó, a mosdótál, egy ép és egy törött geometrikus kancsó, és az illatszeres doboz. A fekete sorszámozású alapváltozat mellett egy piros sorszámozású változatot is készítettünk, ennek különlegessége az, hogy perforáció nélkül került előállításra, ami kifejezetten a gyűjtők számára jelent majd értéket” – mondta Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója.

A vitatott tulajdonjogú gyűjtemény eredetének vizsgálatára a kormány a Magyar Tudományos Akadémiát kérte fel. A testület a British Museummal és több nemzetközi tudományos szervezettel együtt más, pannon vidékről származó korabeli tárgyakkal végezhetne összehasonlítást a származás tisztázására. „A magyar kormány arra törekszik, hogy minden magyar vonatkozású, jelentős értéket képviselő műtárgy – akár Munkácsy alkotásairól, akár más ezüsttárgyakról, vagy éppenséggel a Seuso-tálakról van szó – visszakerüljön Magyarországra, és természetszerűen a kormánynak ez az értékmegőrző munkája nem állhat egyedül. Arra kértük a magyar állami tulajdonban lévő nagyvállalatokat, hogy segítsék ezt a munkát” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.


A kormány már tárgyal a Munkácsy-trilógia hazahozataláról, ugyanakkor törekednek arra is, hogy az ókori ezüstcsoport második fele is visszakerülhessen Magyarországra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

A miniszterelnök szerint nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött, és erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy a háború folytatódjon, sőt hogy kiterjedjen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!