2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:50

Seszták és Tállai „hazájában” is a felcsúti modell dívik

2017. március 26., vasárnap 15:16, frissítve: vasárnap 15:45

Van a frontnak olyan szakasza, ahol nem támadja a kormány Brüsszelt, sőt egyenesen a sport ünnepnapjának nevezte a sportállamtitkárság, hogy az unió hat évig változatlanul hagyta a magyar társaságiadó-kedvezmény rendszerét. A rendszer finanszírozza a stadionépítések többségét, amelyekre már több mint 50 milliárd forintot osztott szét az állam. A tao-pénzeket az állam azonban továbbra sem tartja közpénznek.

Az elmúlt években 12 milliárdnyi tao-támogatás jutott Felcsútra.

„Felcsúton épül mondjuk egy stadion több milliárd forintért, amelyet a felcsúti akadémia rendel meg, vagy ő írja a programot. Ugye, Mészáros Lőrinc a vezetője. És tegyük fel, hogy Mészáros Lőrinc cégei vagy cégcsoportja esetleg taóval támogatják ezt a projektet, majd ennek a programnak a keretében megbízást kapnak arra, hogy megépítsék a stadiont. Ez azt jelenti, hogy lényegében Mészáros Lőrinc a saját döntésével megpörgeti a pénzét és a közös államkassza helyett bemegy a saját cégébe” – nyilatkozta Pető Péter, a 24.hu felelős szerkesztője.

A felcsúti modellt irigyelhette meg Seszták Miklós, a Kisvárdáról származó fejlesztési miniszter is. Így mindössze 2 ezer millióba kerül majd, hogy a 16 ezer lakosú településnek 5 ezres stadionja legyen.

„Örülünk neki nagyon, úgyhogy ez egy jó dolog, meg egy jó fejlesztés a miniszterelnök úrtól, úgyhogy gratulálunk neki hozzá” – vélekedett egy kisvárdai lakos.

A kisvárdai ifik felszerelésének egyelőre elengedhetetlen része a gumicsizma. Pedig a helyi focicsapat a tao-támogatási rendszer egyik nagy nyertese. Tavaly 580 milliót kaptak, plusz a stadionhoz még egymilliárdnyi közpénzt. A sportszállóra pedig 1,2 milliárdot kapott a Várda Sportegyesület. A Várda SE elnöke, aki emellett a település alpolgármestere, viszont nem szívesen beszél a helyi sportba áramló pénzekről,

– Szerintem 4-5 óra múlva leszek otthon…
– Aha, ha útközben találkozunk, akkor nem tudnánk megcsinálni ezt az interjút?
– Hát, nézze, nem tartom valószínűnek, legközelebb bármikor, de most sajnos nem… – utasította vissza az interjúkérelmünket Maklári Balázs.

Mezőkövesd is a kisvárdai példát követi, ez a NAV elnökének, Tállai Andrásnak a hazája. Eredetileg 500 millióból építették volna egy 45 szobás sportszállodát, de végül 900 milliót költöttek rá – szomszédjában legalább 4-5 másik hotel van.

„Hát, a klasszikus kormányválogatott, az most föláll ilyenkor a dobogóra. A Felcsút–Kisvárda–Mezőkövesd-hármas az, amely mindig is emblematikus példaként említhető” – jegyezte meg a 24.hu szerkesztője.

Stadionépítésre eddig már több mint 50 milliárd forint közpénzt osztott szét az állam.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!