2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

„Semmihez nem értő rabszolgákat akarnak képezni”

2016. május 10., kedd 20:35

Elhibázottnak tartják az ellenzéki pártok a szakképzés átalakításának kormányzati terveit. Szerintük ha szeptembertől csökken a közismereti órák száma a szakiskolákban, akkor azzal a diákok sorsa is megpecsételődik. Képtelenek lesznek majd lépést tartani a technológiai változásokkal, és Magyarország legfeljebb a távol-keleti ország olcsó munkaerejével versenyezhet.

„A legnagyobb problémának azt tartom, hogy egy ilyen félművelt ember, mint amilyen Parragh László, a magyar iparkamara elnöke, beleszólhat a magyar szakképzés struktúrájába, tematikájába. Ez valami borzalom” – mondta Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője.

A kormány a kereskedelmi és iparkamara javaslatainak figyelembe vételével alakítja át a szakképzés rendszerét. A tervek szerint szeptembertől a szakgimnáziumok, azaz a jelenlegi szakközépiskolák diákjai emelt óraszámban tanulnák a szakmai tárgyakat, míg a közismereti órák száma csökkenne. Eltűnne a földrajz, a biológia, a kémia és a fizika, helyettük természetismeretet tanulnának a fiatalok heti pár órában. „Szinte semmihez nem értő rabszolgákat akarnak képezni, és ez én azt gondolom, hogy a jövendő magyar gazdaság és a magyar iparnak a halálát fogja jelenteni” – tette hozzá Korózs Lajos.

A kormány mindent annak rendel alá, hogy Magyarország összeszerelő üzem legyen – ezt már az LMP társelnöke mondta. „Nem elfogadható az, hogy gyakorlatilag tönkreteszik a diákok jövőjét azzal, hogy tárgyakat összevonnak és ezzel elveszik a lehetőséget tőlük attól, hogy egy olyan átfogó tudással rendelkezzenek, amivel aztán átképezhetőek legyenek és tovább tudjanak tanulni” – vélekedett Szél Bernadett.

A tervezet kritikusai szerint a diákok sorsa is már 13-14 éves korukban megpecsételődne, később sem iskolát váltani, sem továbbtanulni nem tudnának. „Az lenne a fontos, hogy a szakmák között legyen átjárhatóság. Úgy látom a mostani hírekből, hogy röghöz kötné a kormány a szakmunkástanulókat, tehát gyakorlatilag, ha valaki 13-14 évesen választ egy szakmát, akkor gyakorlatilag alig van esélye arra, hogy közben egy másik szakmára át tudjon nyergelni” – fejtette ki Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezet regionális ügyvivője.

Senkit sem akarnak röghöz kötni – erről már a kamara alelnöke beszélt, aki azt állítja, hogy a sajtóban egy korábbi tervezet jelent meg. „Semmiképpen nem cél, hogy a szakiskolákban, nevezzük szakgimnáziumnak vagy szakközépiskolának, tehát a szakképzésben szakbarbárokat neveljünk, hiszen a gazdaságban valóban művelt, intelligens munkavállalókra van szükség” – mondta Bihall Tamás.

A Pedagógusok Szakszervezete a kerettantervek bevezetésének elhalasztását szeretné elérni egy évvel, mivel kevés az idő és a szakmai egyeztetések el sem kezdődtek. A kamara viszont kitart amellett, hogy már szeptembertől be kell vezetni az új követelményrendszert. Így viszont sok diákot meglepetés érhet, hiszen a felvételik lezárultak és már nincs lehetőségük módosítani azon, hogy melyik iskolában tanulnak tovább.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!