2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Semmi nem valósul meg a tüntetők követeléseiből?

2016. június 14., kedd 18:53, frissítve: csütörtök 20:59

Abszurdnak tartja a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, hogy a közoktatás színvonalromlására hivatkozva államosítja a kormány az iskolákat. Galló Istvánné szerint az Országgyűlés által hétfőn elfogadott köznevelési törvényben a sztrájkbizottság 25 pontos követelése nem jelent meg, holott 19 pontban már közeledtek az álláspontok. Rétvári Bence, a szakminisztérium államtitkára viszont azt mondta, hogy a Köznevelési Kerekasztal kéréseit figyelembe vették és jövőre több mint 100 milliárd forinttal nő a közoktatás állami támogatása.

Több ezren tüntettek szombaton Budapesten és több vidéki városban a kormány oktatáspolitikája ellen. A tanév folyamán több hasonló demonstráció és munkabeszüntetés volt, azonban a pedagógusok hangját csak a társadalom hallotta meg, a kabinet nem – állítja a sztrájkbizottság elnöke.

„A kormánynak a figyelmét az oktatásra irányították, hogy nagyon nagy baj van, már látszatintézkedésekkel nem lehet csitítani az embereket, abból a szempontból mégsem mondhatjuk, hogy teljesen eredményes volt, mert legalábbis a sztrájkbizottság esetében azokat a követeléseket, amelyeket mi 25 pontban foglaltunk össze, és mint ahogy az előbb említettem, mintegy ötvenórás tárgyaláson tárgyaltuk, végül is nem jelentek meg a módosított köznevelési törvényben” – fejtette ki Galló Istvánné, a PSZ elnöke.

A közoktatásban semmi sem változik – az LMP politikusai a Klebelsberg Intézmény-fenntartó Központ cégtáblájára ragasztott matricával demonstrálták ezt.

„Ugyanúgy mamutintézményként működik, ugyanúgy az emberek és a közösségek, a települések és az önkormányzatok feje felett hozzák meg a döntéseket, ugyanúgy egy központosított intézmény, és ugyanúgy nem veszi figyelembe a legfontosabb elemet a rendszerben, ami pedig az ember, ezzel kapcsolatban nyilván az ember és az oktatás” – fogalmazott Ikotity István országgyűlési képviselő.

Az Emmi államtitkára azt mondja: figyelembe vették a Köznevelési Kerekasztal véleményét, ahova a pedagógus-szakszervezeteket is várták, de nem jöttek el. „Értjük a csalódottságukat, hiszen a Köznevelési Kerekasztal nagyon nagy sikereket ért el a pedagógusok érdekében” – mondta el Rétvári Bence.

Több mint 100 milliárd forintot lobbizott ki a kerekasztal a közoktatásra – mondta Rétvári. „Köznevelésre a következő évi költségvetés 130 milliárddal fordít többet, de hogyha összevetem a 2010-es költségvetést, az utolsó szocialista időszakban elfogadott költségvetést és a jövő évi költségvetést, akkor azt láthatjuk, hogy köznevelési célokra, oktatási célokra 455 milliárd forinttal fordít többet a költségvetés, mint tette ezt korábban, ez egy óriási többlet” – fejtette ki.

Folytatódik a pedagógusbér-emelés is: idén és 2017 szeptemberében is 3,5 százalékkal emelkednek majd a bérek, a nem pedagógusvégzettségűek pedig 10 százalékos fizetésemelést kapnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!