2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Semmi extra, csak 45 milliárdot költenek autókra Kósáék

2017. május 23., kedd 15:38, frissítve: kedd 20:44

45 milliárd forintból vesznek új járműveket a rendvédelmi szerveknek és a honvédségnek – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. A felhívás 14 részből áll, a legnagyobb összeget felső középkategóriás autókra szánják. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke szerint a gigatenderben semmi különös nincs. Az ilyen járműveket a fokozott igénybevétel miatt gyakrabban kell cseréni, mint egy családi autót – érvelt Kósa Lajos.

Orbán Viktor 2010-ben, frissen megválasztott miniszterelnökként 29 pontos akciótervet hirdetett a parlamentben.

„23. intézkedés, tisztelt Hölgyeim és Uraim. Teljes telefon-, bútor-, gépkocsivásárlási és cserestop, leállítás a közszférában” – mondta korábban a miniszterelnök.

Az ígéretet azóta többször megszegte a kormány, és most is arra készül. A Közbeszerzési Értesítőben már meg is jelent a felhívás, amellyel a rendőrségnek és a honvédségnek vásárolnának új járműveket 45 milliárd forintért. Az összeg nettóban értendő, azaz áfa nélkül. A pénz több mint egy harmadából – 17 milliárdból –felső középkategóriás autókat vennének. Mégpedig a kormány kedvenc típusát, amelyet a miniszterek és államtitkárok is használnak.

„Számomra a valószínűsíthető győztes az az 1.4. TSI 150 lóerős Skoda Super B” – a Vezess.hu szerkesztője részletesen áttanulmányozta a közbeszerzési kiírást. A szakértő azt mondja, hogy egy ilyen autó 7,5-8 millió forintnál kezdődik, de az árat a felszereltség feltornázhatja tízmillió forintra is.

„A kocsi szerintem a magánszférából jövet nem kiugróan drága, nem kiugróan elegáns, de azt gondolom, hogy egy állami feladatokat ellátó szervnél, rendőrségnél, honvédségnél, bárhol állami szervnél nem igényeljük szerintem, én nem igényelném, ha ott dolgoznék, egészen biztosan ezt a fajta kényelmet, teret és luxust, amit egy ilyen autó nyújt. Egy kategóriával lejjebb is bőven eléggé biztonságos, kényelmes, gyors és megbízható autókat lehet kapni” – tette hozzá a szerkesztő, Szörényi András.

A Fidesz frakcióvezetője, aki egyben az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke, úgy fogalmazott, hogy nincs semmi extra a központosított beszerzésben.

„Az állam egy sor gépjárművet üzemeltet, rendkívül sokat használ, és ezeknek a gépjárműveknek a folyamatos megújítására majd minden évben, körülbelül ekkora nagyságrendű beszerzés van” – közölte Kósa Lajos.

Az LMP viszont másra költené a tízmilliárdokat.

„Önmagában azzal nincs gond, hogyha a rendőröknek van mivel járni, sőt, hát az lenne a cél. Most itt a probléma az az, hogy a rendőrségnek a legnagyobb problémája még mindig a létszámhiány és az, hogy alulfizetettek a rendőrök. Tehát azt gondolom, hogy amíg ezt a kérdést nem rendezzük, és a rendőrségnek az állománya nem áll Magyarországon a szükséges mértékben rendelkezésre, és nem kapnak a rendőreink rendes fizetést, addig azt gondolom, hogy minden más inkább hátrasorolható kellene hogy legyen” – véli a párt társelnöke, Szél Bernadett.

A pályázatot a nemzetgazdasági miniszter által irányított Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság írta ki, amelyet hiába kerestünk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!