2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Se fogászat, se védőnői szolgálat: fél éve várnak az Emmire

2017. július 16., vasárnap 10:11, frissítve: vasárnap 11:01

Fél éve várják a minisztérium engedélyét Tiszasason arra, hogy a településen fogászat és védőnői szolgálat legyen. A helyieknek fél napot kell utazniuk, ha ellátásban akarnak részesülni.

December óta nincs védőnői szolgálat, és a fogorvosi ügyelet is megszűnt Tiszasason. A fogászati kezelésért Tiszakürtre kell a lakosoknak menni. Ám hiába van közel a település, a helyközi járatokkal a menetrend és az átszállások miatt akár fél napig is tart az út.

„El kell menni Kunszentre innen, ha nincs kocsi, kocsival secperc, akkor ott átszállni és úgy visszajönni szinte. Úgyhogy nagyon szükség lenne, hogy legyen itt, vagy legalább itt közel, vagy hogy jobban megközelíthető legyen” – fogalmazott egy helybéli asszony.

Az önkormányzat saját körzetet szeretne, amelyhez a feltételek is adottak, azonban fél éve várják hiába a szakhatóság engedélyét.

„Mi megoldottuk ezt a dolgot egyébként, tehát a tiszaugi rendelő, fogorvosi rendelő intézet alkalmas lenne közegészségügyi szempontból, és talán a tiszaugiak is hozzájárulnának, hogy néhány órát a sasiakat fogadják ott, ebben a rendelőintézetben. Orvost is találtunk a feladatra. Egyedül arra várunk, hogy a megfelelő engedélyeket megkapjuk az Emberi Erőforrások Minisztériumából, március óta” – nyilatkozta Gyói Gábor polgármester.

A minisztérium engedélyét várják a hiányzó védőnői szolgálat betöltéséhez is. Az önkormányzat a szomszédos Szelevénnyel közös védőnői körzetben látja a megoldást, de a hatósági határozat megérkezéséig nem tehetnek semmit, a lakosok pedig aggódnak.

„Nagyon szeretném, ha itt helyben megoldható lenne ez a védőnői szolgálat, boldog lennék. Négy gyermekem van, pindurkák, óriási költséget jelent ez, hogy nekünk húsz-harminc kilométert kell utazni” – fogalmazott egy apuka a Hír TV-nek.

Az alacsony fizetések mellett a megnövekedett adminisztrációs terhek miatt is nehéz az üres védőnői állásokra jelentkezőt találni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!