2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Schiffer: Matolcsy Györgynek mennie kell

2016. május 2., hétfő 12:56, frissítve: hétfő 15:51

Matolcsy Györgyék uralták a parlament mai ülését, az ellenzéki pártok megsorozták a jegybanki alapítványok pénzszórása miatt a kormány képviselőit.

A forint gyengítéséért és a kamatcsökkentésért dicsérte, az alapítványi költésekért bírálta a Nemzeti Bank elnökét az LMP frakcióvezetője. Ha a jegybank felelős gazdálkodást folytat, akkor az árfolyam-különbözeten nyert százmilliárdokat elteszi ínségesebb időkre, hogy a jövőbeni veszteségét ne az adófizetőknek kelljen állniuk – hangoztatta Schiffer András.

„Olyan törvényben előírt cél, ami ezeket a rokoni alapítványokat törvényessé tenné, nincsen. Innentől kezdve pedig felmerül a Btk. 376. szakasza a hűtlen kezelés tényállása, hiszen ha valakit idegen vagyon kezelésével bíztak meg és ebből kifolyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz, hűtlen kezelést követ el. Ez történt jelenleg a jegybanknál, Matolcsy Györgynek mennie kell” – húzta alá Schiffer András frakcióvezető.

A Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a Nemzeti Bank pontosan azt teszi, amit az LMP frakcióvezetője számon kért Matolcsy Györgyön. „Az alapítványok önálló jogi személyek megfelelő vezető szervvel, a kuratóriummal, nyilvánvalóan, hogy a gazdálkodásról hozott döntések alapvetően az ő felelősségi körükbe tartoznak, és hangsúlyozom ismét, hogy nem a kormányéba, Az pedig, hogy az LMP frakcióvezetője átveszi az ügyészség és a rendőrség szerepét és már gyanúsít is, ez pedig nyilván egy politikai kinyilvánítás, aminek a parlamentben semmi értelme nincs” – fogalmazott Tállai András parlamenti államtitkár.

AZ MSZP frakcióvezető-helyettese minden idők legnagyobb jegybanki botrányáról beszélt napirend előtti felszólalásában. „Még egyszer mondom, hogy mindenki megértse, ténylegesen Matolcsy György hozott döntést arról, hogy mikor mennyi pénzt kötnek le unokatestvérének a bankjánál, és mikor mennyi állampapírt vásárolnak az unokatestvére bankjától” – nyomatékosított Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes.

Matolcsy György elődjére mutogatott válaszában Tállai András, aki szerint Simor András jegybankelnöksége idején Magyarország a csőd szélére került. Az alapítványok működésének törvényességét az ügyészség, gazdálkodásukat pedig a számvevőszék ellenőrzi – mondta az államtitkár. „Ezeknek a hatóságoknak van jogosultsága ellenőrizni az alapítványokat és megmondani, hogy az törvényes vagy nem törvényes, nem pedig a Magyar Szocialista Párt frakciójának” – fejtette ki Tállai András parlamenti államtitkár.

„Az épületet magát már nem is lehet a Magyar Nemzeti Banknak nevezni, az a bűnözők rezidenciája” – a napirend előtti felszólalások után szocialista képviselők több minisztérium képviselőjének is feltették a kérdést, hogy miért nem nyugdíjemelésre vagy egészségügyre költötték a jegybank százmilliárdos nyereségét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!