2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Schiffer: Ámítás az ügynöktörvény módosítása

2017. május 29., hétfő 11:51, frissítve: hétfő 12:49

A korábbi politikus kiemelte: továbbra sem arról van szó, hogy minden magyar állampolgár akadálytalanul hozzáférhet az eddigi rejtett rendszerváltáskori történetekhez.

Változhat az ügynöktörvény néven ismert jogszabály – vette észre az Index. A módosítást a fideszes Gulyás Gergely jegyzi. A javaslat szabályozná például, miként kerüljenek át a rendszerváltást megelőzően működött állambiztonsági szolgálatoknál keletkezett titkosszolgálati mágnesszalagok, valamint a rendszerváltás után keletkezett, minősített adatokat tartalmazó iratok az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába, amely jogosultságot kapna a nemzetbiztonsági iratok átvételére és kezelésére. A módosítás nyomán a katonai titkosszolgálatoktól is kerülhetnének iratok a levéltárba.

Ugyanakkor Schiffer András szerint félrevezető az, hogy „itt ügynöktörvény-módosítás lenne, hiszen a követelt ügynöktörvény nem született meg, és továbbra sem arról van szó, hogy minden magyar állampolgár akadálytalanul hozzáférhet az eddigi rejtett rendszerváltáskori történethez”. A korábbi LMP-társelnök hozzátette, az intézkedés az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának a mozgásterét könnyíti. Schiffer úgy látja, bár ez önmagában helyeselhető, ugyanakkor „nem lép ki abból a nagyon szűk, gúzsba kötött logikából, amiben a Fidesz és az MSZP negyedszázada tartja a magyar közvéleményt”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!