2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Saját buszokkal oldják meg a metró pótlását

,

2016. október 26., szerda 13:19, frissítve: szerda 18:11

Saját buszokkal oldja meg a főváros a 3-as metró felújítása alatt a szerelvény pótlását – erről döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A testület kimondta azt is, hogy a járműpótlás ne a korábbi közgyűlési határozaton alapuló, új szolgáltatás megrendelése útján valósuljon meg. A Fővárosi Közgyűlés ugyanakkor egyetértett azzal, hogy a BKK fellebbezze meg a Közbeszerzési Döntőbizottság pótlóbusz-tenderét megsemmisítő határozatát.

„…ha össze tudunk szedni elegendő számú buszt, márpedig erre lehetőség kínálkozik a BKK és a BKV álláspontja szerint, akkor le tudjuk rövidíteni az eljárást és sokkal kevesebbe kerül a városnak…” – mondta korábban Tarlós István főpolgármester.

Felkavarta az amúgy sem nyugodt politikai indulatokat a Közbeszerzési Döntő Bizottság, miután végleg elmeszelte a 3-as metró felújítását segítő busztendert.

Az elmúlt napokban, több sajtóorgánumban is megszólaló Dabóczi Kálmán BKK-vezér, már készülő vészforgatókönyvekről beszélt arra az esetre, ha le kellene állítani a kékmetrót. Tarlós István a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén kétségbeejtőnek nevezve a helyzetet.

„Én nem tudom megszavazni, hogy egy újabb kalandos és egyébként drágább megoldásba belemenjünk. Még azon az áron sem, ha esetleg igazságtalanul ki kell fizetnünk a bírságot, mert sokkal többet veszíthet a város azzal, ha további 6-8 hónappal tovább húzzuk a kivitelezést ilyen okok miatt. És többe is kerülhet, az nem 40 millióba kerül” – mondta Tarlós István.

„Ami mindig jó volt, az most nem jó. Tehát egy jogállamban ilyen nincs. Természetesen a viktoriánus Magyarországon előfordul, de ez szégyen” – véli a jobbikos Tokody Marcell, aki szerint mondvacsinált okokkal semmisítették meg a BKK pályázatát. A 40 milliós bírság kiszabását pedig indokolatlannak nevezte. Azt javasolta: a szolgáltatás megrendelése nélkül indítsanak jogorvoslatot a kirótt büntetés eltörlésére. A szocialista Horváth Csaba ezzel egyetértett, de közölte: haladéktalanul meg kell kezdeni a 3-as metró felújítását.

„Ne várjuk meg a 2-3 hónapot, amíg a bíróságon ez lezárul, ezzel egyetértünk. Viszont azt fogadja el főpolgármester úr, hogy biankó csekket önnek sem adhatunk, és bízom benne, hogy a közgyűlés többségi álláspontja is ez lesz. A biankó csekket arra értem, hogy önök egy meglehetősen felületes masszát adtak, hogy járatritkításból, vásárlásból és felújításból kívánják előállítani a hiányzó 150 metrópótló buszt” – mondta az MSZP képviselője, Horváth Csaba.

Akár saját buszokkal, akár gyors tenderrel is képes lesz a BKV a kieső metró pótlására – közölte a BKV vezérigazgatója, Bolla Tibor. A vezérigazgató pedig jogi kérdésekben igyekezett megnyugtatni a főpolgármestert.

„Tekintettel arra, hogy ez egy feltételes közbeszerzési eljárás, legjobb tudomásom szerint igen, tehát megtámadhatjuk és kifogásolhatjuk a 40 millió forintos bírságot, anélkül, hogy automatikusan új pályázat kiírására lennénk kötelezettek” – mondta Dabóczi Kálmán.

Tarlós István főpolgármester végül biztosra ment. Jogászokkal egy óra alatt megszövegeztette azt az előterjesztést, ami alapján a járműpótlás nem szolgáltatás megrendelés útján, hanem saját buszokkal valósul meg a 3-as metró vonalán. A közgyűlés 23 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!