2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Rövidesen egy szakmunkás is többet kereshet, mint egy tanár

Hír TV

2018. január 3., szerda 22:45

Egymillió forintot vesz ki a kormány a pályakezdő pedagógusok zsebéből azzal, hogy a béreket már nem a minimálbérből számolják – állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Azt mondják: rövidesen egy szakmunkás is többet kereshet egy tanárnál – miközben a közoktatásban a munkaerőhiány egyre nagyobb, és nő a pálya-elhagyók száma is.

Négy éve még béremeléssel indult az új év a pedagógusoknak – ahogy nőtt a minimálbér, emelkedett az ő keresetük is. Ám ez mindössze egyetlen évig volt érvényben, a 2014-es országgyűlési választások óta bérszámításuk alapja nem változott. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sérelmezi, hogy a kormány nem váltotta be az életpályamodellel összefüggésben ígérteket, szerintük körülbelül egymillió forintot vesz ki a kormányzat a pályakezdők zsebéből.

A PDSZ szerint azért , mert már nem a minimálbérből számítják a fizetésüket. A fiatalok ráadásul hiába tanulnak tanárnak, ha végül pályaelhagyók lesznek, mivel a szakma nem elég vonzó számukra.

B kategóriás jogosítvánnyal és átképzéssel, a közlekedési vállalat 400 ezres bruttó fizetést kínál – fogadja egy hirdetés a látogatót a Budapesti Közlekedési–Zrt. weboldalán.  

Nem kell évekig koptatni a főiskolai és egyetemi padokat azoknak sem, akik az egyik gyorsétteremláncnál dolgoznának. A cég tavalyi egyik hirdetésében – kis esti túlórával számítva – teljes munkaidőben már több mint 150 ezres nettó fizetést kínált.

A PDSZ úgy látja, ha nem sikerül nagyobb mértékű emelést kiharcolni a tanároknak, akkor 3-4 éven belül, egy pályakezdő szakmunkás is többet visz majd haza, mint egy pedagógus, a tanárhiány pedig egyre kritikusabb mértékűvé válik majd.

„Nagyjából 6–8 éven belül, eléri és talán meg is haladja azoknak a pedagógusoknak a száma – 40 ezer –, akik öregségi nyugdíjba vonulnak. Ha így marad ez, márpedig nem maradhat, nonszensz. Aki megteheti, nem fog pedagóguspályán maradni, akár informatikus vagy nyelvtanár. El fog menni” – mondta Mendrey László.

Egy főiskolát végzett pályakezdő pedagógus bére, csak bruttó 2500 forinttal magasabb, mint a garantált bérminimum – pedig többet érdemelnek. Ezt mondja a Jobbik, a párt is úgy látja, a tanári hivatás továbbra sem vonzó.

„Hogy a pedagógusszakma megbecsültségét, illetve presztízsét mennyire nem sikerült helyreállítani az elmúlt nyolc évben sem, mutatja az, hogy a legjobb 20 középiskolából, a továbbtanulni szándékozó diákok közül mindössze 3 százalék pályára készül ilyen pályára. Tehát a legjobbak számára továbbra sem vonzó a pedagóguspálya” – jelentette ki Dúró Dóra országgyűlési képviselő.

A tanárok fizetését a Jobbik a diplomás átlagbérből számítaná, így a pedagógusok több pénzt vihetnének haza.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!