2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Rövidebb lehet a nyári szünet

2016. június 25., szombat 17:33, frissítve: szombat 17:35

2018-tól rövidebb lehet a nyári szünet. Az új nemzeti alaptantervben a tervek szerint módosítják a tanév rendjét, és azon belül a szünetek hosszát. Az új szakképzési rendszer viszont annak ellenére elindul szeptemberben, hogy még a Nemzeti Pedagógus Kar is azt kérte, hogy egy évvel halasszák el a reformot.

A Hősök teréről indultak táborozni gyermekek múlt vasárnap. A szünidő első hetét a nagycenki Széchenyi kastélyban töltötték. Ha a családban mindkét szülő dolgozik, nem győzik szabadsággal a két és fél hónapos nyári vakációt.

„Ugye, négy gyerekünk van, gyakorlatilag, óvodában már most jelezték, hogy szeptember környékén bukkanjunk föl, tehát egy logisztikai rémálomnak nevezném családi oldalról” – mondta Bacsó Bálint.

A szülők rémálma a következő két évben marad. Rövidebb nyári szünetet az új nemzeti alaptanterv hozhat, amelyet 2018 szeptemberétől vezetnének be. Döntés egyelőre nincs - erősítette meg az oktatási államtitkár a Nemzeti Pedagógus Kar küldöttgyűlése után.

„Az új Nemzeti Alaptanterv kidolgozásával párhuzamosan van egy sor kérdés, amit meg kell fontolni. Nem a nyári szünetnek a hosszúságáról, itt arról van szó, hogyan osszuk be az adott tanévet, úgy hogy a munkacsoportok fognak tudni válaszolni” – mondta az oktatási államtitkár, Palkovics László.

A Pedagógus Kar elhalasztaná a szakgimnáziumok létrehozását. A kormány már szeptembertől szakgimnáziumokká alakítaná át a szakközépiskolákat.

„Nem készültek el még azok a jogszabályok, amelyeknek már el kellett volna készülni. Ugyanakkor az is látszódik, hogy bizonyos kérdésekben elfogadták az álláspontunkat, a komplex természettudomány lehetőségével három természettudományos órát be lehet vonni a rendszerbe, az érettségi 2017-ben nemcsak emelt, hanem közép szinten is megvalósulhat, tehát vannak lehetőségek a javításra” – így a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter.

A szakgimnáziumokban felmenő rendszerben vezetik az összevont természettudományt. Szeptembertől az elsősök már nem tanulnak külön fizikát, kémiát, biológiát és földrajzot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!