2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Röszkén tüntet a MigSzol Csoport

2017. április 15., szombat 16:32, frissítve: szombat 19:16

A migránsok elleni rendőri erőszak és a jogi határzár szigorítása ellen tüntetettek Röszkén.

A demonstrálók a déli határnál lévő tranzitzónához vonultak, és a határok megnyitását követelték. A menekülteket segítő szervezet társalapítója, Kékesi Márk Zoltán a Hír TV-nek azt mondta: a kormány azokat a migránsokat hozza nehéz helyzetbe, akik a legális utat választották, és minden törvényt betartanak.

„Tiltakozunk az ellen, hogy Magyarország kormánya bezár határozatlan időre olyan menedékkérőket, akik hajlandóak a legális utat választani. Minden ellenőrzésnek alávetik magukat, minden törvényt betartanak, mégis velük packázik Magyarország kormánya, miközben az illegális úton rengetegen érkeznek, és meggyőződésünk szerint ez a tény, hogy bezárják őket határozatlan időre, egy dolgot fog erősíteni, hogy még többen fognak illegálisan Európába érkezni, veszélyesebb körülmények között, több pénzt fizetve a csempészeknek, ezzel még nagyobb összegek kerülnek a feketegazdaságba” – nyilatkozta Kékesi Márk Zoltán, a MigSzol egyik alapítója.

A csoport egyik tagja azt mondta: azért vonultak utcára, mert felháborítónak tartják a jogi határzár szigorítását és a migránsok elleni rendőri erőszakot.

„Egyrészt azért tüntetünk, mert március 15-én írta alá Áder János a legújabb menekültügyi törvénymódosításokat, amelyek Európában is példátlan módon lehetővé teszik az összes menedékkérő automatikus fogva tartását, elzárását a határon lévő konténerfogdákban. Másrészt pedig azért is tiltakozunk, mert hónapok óta folyamatos nemzetközi hírverése van a határon eluralkodó erőszaknak, módszeresen, rendszeresen bántalmazzák a menekülteket a határon, és ezt felháborítónak tartjuk” – mondta el Pocsuvalszki Aliz, a MigSzol egyik tagja.

A Hír TV tudósítója szerint a 15 órakor kezdődő nemzetközi demonstrációra sokan érkeztek külföldről is. A tüntetésen megszólalt Röszke plébánosa, aki arról beszélt, emlékezni kell arra, hogy Jézust is úgy ítélték el, hogy ellenségképet faragtak belőle, a politikának pedig nem szabadna befolyásolnia az embereket, nem szabadna gyűlöletet kelteni.

A tüntetők ezt követően a röszkei kerítéshez vonultak, ahol felsorolták, hogy az elmúlt időszakban hogyan szigorodott a menekülttörvény.

A Fidesz szerint Soros György szervezeteinek támadása a mai röszkei tüntetés. A kormánypárt kommunikációs igazgatója úgy véli, Magyarország nem enged a külső nyomásnak és nem változtat menekültpolitikáján.

„A nyomásgyakorlás részét képezik a folyamatos tüntetések, és a Soros-szervezetek egyéb dezinformációi és vádaskodása. Hol a magyar rendőrséget támadják igaztalan vádakkal, hol a jogi határzár intézményét támadják, hol a civil szervezeteken keresztül terjesztenek hazugságokat, vagy éppen a Soros-egyetem kapcsán mondanak valótlan állításokat” – reagált Hidvéghi Balázs.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!