2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Róna: Szemen köptük Európát

2017. július 27., csütörtök 05:23, frissítve: csütörtök 07:37

Róna Péter közgazdász szerint Orbán Viktor megérezte, a korábbi kormányok hibáiból mélységes csalódás halmozódott fel az országban, ezért „meghirdette az orbánizmust, ami a Szent István-i küldetés tagadása”.

Róna Péter elmondása szerint nem tud arról, hogy ő lesz majd az állítólagos Jobbik–MSZP–LMP választási összeborulásnak a motorja, ahogyan azt a kormánypárti Magyar Idők állította, és nem is szeretne különösebben reagálni egy ilyen „pongyola” jelentésre. „Ez komolytalan dolog, nincs azonosítva a forrás, engem nem kérdeztek, teljesen pontatlan fogalmazások, állítások, satöbbi. Nincs mit se megerősíteni, se cáfolni” – jelentette ki az Egyenesen stúdiójában.

A közgazdász szerint ha korábban nem volt világos, mára teljesen azzá vált, hogy Orbán Viktor megérezte, a korábbi kormányok hibáiból és sikertelenségeiből mélységes csalódás halmozódott fel az országban, ezért „meghirdette az orbánizmust, ami a Szent István-i küldetés tagadása”. Úgy véli, a 2018-as választás arról szó: vagy Szent István, a keresztény Európába való betagozódás, vagy pedig az abból való kimaradás, „és akkor lesz nekünk Orbán Viktor, Erdogan, Putyin és társaik”.

Róna Péter megjegyezte, 1962-ben Konrad Adenauer, Charles de Gaulle és Alcide De Gasperi a reimsi katedrálisban bejelentette, hogy az ő küldetésük a közös európai sors megalkotása. Magyarország EU-s csatlakozáskor arra kapott meghívást, hogy vegyen részt ebben, de szerinte Orbán Viktor ezt nem kívánja. „Tagadja, és azt mondja: márpedig a nemzet, a nemzeti szuverenitás a legfontosabb dolog a világon, ő közös sorsot nem vállal.”

A magyar kormányfő abban reménykedett, és be is jelentette, hogy 2017 lesz az európai lázadás éve, de nemhogy nem lett lázadás, hanem az Orbán-féle politikai erők történelmi vereséget szenvedtek Franciaországban, Ausztriában, Hollandiában, Németországban pedig alig léteznek – jelentette ki a közgazdász, megjegyezve: nem kívánja sem Orbán Viktort, sem pedig a követőit ócsárolni.

„A magyar társadalom előtt ott van a világos választási lehetőség: vagy ez, vagy az; nem lehet elsumákolni, nem lehet elkenni, nem lehet elszórakozni, és nem lehet eltaktikázni, mert már fél lábbal az Európai Unión kívül vagyunk.”

Róna Péter a kvótakérdés kapcsán azon a véleményen van: azzal, hogy a kevesebb mint kétezer menekültre nemet mondtunk, szemen köptük Európát. „Ez lenne egy keresztény ország? Ez a keresztény felebaráti szeretet?” – tette fel a költői kérdést, hozzátéve: amennyiben a magyarok ezt a politikát választják, akkor az EU nem kér Magyarországból.

Nagy gondnak nevezte, hogy a Szent István-i Magyarország nem él a magyarok szívében, továbbá hogy az Európai Unióra nem másként tekintünk, mint fejős tehénre: „jöjjön a pénz, és kész, egyébként hagyjanak minket békében”.

Végezetül megjegyezte: nincs pártkötődése, de még csak rálátása sincs a pártok belső viszonyaira, terveire, az esetleges koalíciókra. „De mint magyar hazafi kötelességemnek tartom – annak alapján, amit a nyugati világban hallok és tapasztalok – felhívni honfitársaim figyelmét, hogy nem babra megy a játék” – húzta alá. Szerinte az ország sorsdöntő helyzet előtt áll: vagy bent leszünk az Európai Unióban, vagy kint.

Tekintse meg a teljes beszélgetést:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!