2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Román frontot is nyitott a külügy

,

2017. szeptember 7., csütörtök 10:23, frissítve: csütörtök 11:59

Magyarország megvétózza Románia OECD-tagságát a holnapi szavazáson.

Ez válasz arra, hogy a román hatóságok akadályozzák a marosvásárhelyi katolikus gimnázium működését. Ahhoz, hogy egy országot felvegyenek a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe, minden tag szavazatára szükség van.

Bukarest szerint helytelen összekötni az iskolaügyet és az OECD-tagságot.

Az iskolaügy miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette a román nagykövetet, ahol azt mondták a diplomatának: a magyar kormány az iskola elleni zaklatásokat a katolikus egyház, a magyar kisebbség és a romániai restitúció elleni támadásnak értékeli.

A parlament külügyi bizottságának fideszes elnökének megfogalmazása szerint Bukarest a magyar közösséget a legsötétebb diktatúrát idéző módszerekkel zaklatja. „Különösen fontosnak tartom ezt közölni a Vatikán, az Egyesült Államok, az Európai Unió és az Európa Tanács csatornáin keresztül. Fontos ugyanis, hogy Románia, mint minden európai uniós tagállam, amely kötelezettséget vállalt erre, tartsa tiszteletben az egyházi oktatáshoz való jogot, az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának a kötelezettségét, amit egyébként az Európa tanácsi felvétele során vállalt” – nyilatkozta Németh Zsolt.

A nagyobbik román kormánypárt elnöke sürgős megoldást követel az oktatási minisztériumtól. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt vezetője azt mondta, Románia – amely aggodalmának adott hangot a kisebbségek anyanyelvű oktatását korlátozó új ukrán törvény miatt – nem alkalmazhat kettős mércét az etnikai kisebbségekkel kapcsolatban, és Magyarország reagálásától függetlenül megoldást kell találnia a marosvásárhelyi iskolaügyre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!