2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Rohác nem érzi magát bűnösnek, de nem tesz vallomást

Nem tartja magát bűnösnek Jozef Rohác, akit Fenyő János médiamágnás meggyilkolásával vádolnak. Az ügy tárgyalása 15 évvel a bűncselekmény után ma kezdődött. Eddig nem találták az elkövetőket, Rohác akkor került újra a hatóságok látókörébe, amikor meggyanúsították a Seres Zoltán elleni 1997-es robbantásos merénylettel. A vizsgálat alatt vettek tőle DNS-mintát, de csak évekkel később derült ki, hogy ez, illetve a Fenyő-gyilkosság helyszínén talált minta egyezik. A gyilkosok megbízói után még mindig nyomoznak a hatóságok.

1998. február 11-én délután Fenyő János cége, a 13 lapot tulajdonló Vico székházából indult kocsijával a Margit híd felé. A vádirat szerint Jozef Rohác elsőrendű, Ladislav T. másodrendű vádlott és egy azóta eltűnt harmadik férfi, Jozef Hamala követte őt egy másik autóval. A Margit utca 4. előtt megálltak a piros lámpánál. „Jozef Rohác elsőrendű vádlott a járdán közlekedve a sértett gépjárművéhez ment, majd odaérve, annak jobb oldalán állva a kabátja alól elővette a lőfegyvert, és azzal mintegy 1-1,5 méter távolságból a jobb első ajtó ablaknyílásán keresztül 2 sorozatlövést adott le a vezetőülésen ülő Fenyő János sértettre” – mondta az ügyész.

Fenyő János perceken belül meghalt. A vád szerint Rohác a fegyvert egy parkoló kocsi alá, sapkáját és ruháit pedig egy közeli kapualjba dobta. Az autót a másodrendű vádlott vezette, egy budai utcában hagyták, miután beszórták őrölt borssal, hogy eltüntessék a nyomokat. A vádlottak a tárgyalóteremben ártatlannak vallották magukat. Arcukat nem mutathatjuk.


Jozef Rohác nem tett vallomást, a bíró ezért korábbi nyomozati vallomásait olvasta fel. A férfi azt állította, hogy a gyilkosság napján Pozsonyban volt. A genetikai szakértői véleményt, amelyik a sapkában talált hajszál alapján őt azonosítja be elkövetőként, először hamisnak nevezte. Egy másik alkalommal pedig már azt mondta: a feltételezett harmadik elkövetőnek, Jozef Hamalának korábban adott ruhákat. „Sapkában állítólag benne van a hajam és a DNS-em, a Hamalát régóta ismertem, és nem volt egy pénzes gyerek. A házam építésében is segített, gyakran adtam neki enni, nálam is aludt, és pénzt is adtam neki. Mivel nagyjából úgy nézett ki, mint én, ezért adtam neki ruhákat, zoknit, öltönyt és sapkát is” – olvasott fel Rohác korábbi vallomásából a bíró.

Védője tagadta, hogy Rohác Jozef Hamalát akarná gyanúba keverni. „Hogy aztán ő volt az elkövető, erre vonatkozóan se ő nem mondott semmilyen konkrét információt, és én sem tudok konkrét információt” – közölte Jozef Rohác védője. A felbújtó személye továbbra is ismeretlen, a gyilkosok megbízói ellen külön eljárásban nyomoznak.

Nemrég a kecskeméti maffiaperben jogerősen elítélt, de betegsége miatt szabadon engedett Radnai László a Prisztás-gyilkosság tárgyalásán azt vallotta: Rohác a volt olajbűnöző, Portik Tamás bérgyilkosa volt. „Portik Tamás evvel és az ő embereivel követi el a Fenyő-gyilkosságot és a Boros-féle merényletet.” A Fenyő-gyilkosság ügyében – úgy tudni – Radnai is tanúként szerepel, Portik Tamást viszont nem idézték be.

A tárgyalás szeptemberben tanúvallomásokkal folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!