2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Rogán: Nem értek egyet M. Richárd házi őrizetével

2017. augusztus 22., kedd 13:06, frissítve: kedd 13:37

Négy éve Rezesová háza előtt videoüzenetben kelt ki, amiért a szlovák milliomosnőt az ittasan okozott halálos balesete után csak házi őrizetbe helyezte a bíróság. Most a Dózsa György úti baleset okozójának esetében is megírta, szükséges az előzetes letartóztatás, ám M. Richárd háza elé vélhetően nem fog elmenni tüntetni.

Ha kell, a törvények szigorításával előzzék meg, hogy „még egyszer ilyen felháborító eset″ előforduljon – mondta Rogán Antal még Fidesz-frakcióvezetőként abban a videoüzenetben, amelyben a négy halálos áldozatot követelő balesetben vétkes Eva Rezesová házi őrizete ellen tiltakozott még 2013-ban. Ekkor a szlovák milliomosnőt jogerősen még nem ítélték el, az elsőfokú bíróság házi őrizetbe helyezte az ittasan balesetet okozó nőt. A most már miniszterként tevékenykedő Rogán felháborítónak nevezte, hogy a bíróság „rögtön, még a másodfokú eljárás előtt, luxuskörülmények közé” helyezte házi őrizetbe a nőt. „A házi őrizet ilyen esetben, ilyen körülmények mellett teljességgel elfogadhatatlan" – mondta.

Az Index is megkérdezte a propagandaminisztert, hogy fog-e most tiltakozni a gyanú szerint szintén bódult állapotban, a Dózsa György úton két ember halálával végződő balesetet okozó M. Richárd háza előtt, akit szintén csak házi őrizetbe helyeztek a baleset után. Rogán a portálnak nem, csak a kormányközeli Origónak válaszolt.

Azt írta, most sem ért egyet a házi őrizettel. „Főleg akkor, ha a súlyosbító körülmények, amelyek a sajtóban megjelentek – mint például a kokainfogyasztás – megfelelnek a valóságnak.”

Ugyanis M. Richárdot azért nem gyanúsították meg bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntettével, mivel bár maga is elismerte, drogot fogyasztott, azt a vérében nem, csak a vizeletében mutatták ki. Végül bár az ügyészség bűnismétlés miatt kezdeményezte előzetes letartóztatását, a bíróság csak házi őrizetbe helyezte.

Utalva Rezesovára, Rogán most azt írta, a nő haza szeretett volna jutni Szlovákiába, ahol a családja közismerten befolyással rendelkezett, így kikerült volna a magyar igazságszolgáltatás hatásköréből és a szökés esélye is valós veszély volt. Ebben az esetben más a helyzet, ennek ellenére Rogán szerint ez nem indokolja a bíróság megengedő magatartását, a hatóságoknak fellebbezniük kell.

Ezt az ügyészség meg is tette: bűnismétlés veszélye miatt továbbra is a férfi előzetes letartóztatását kérte, így a hétfői, házi őrizetről szóló döntés nem jogerős.

M. Richárd egyébként korábban már ült börtönben, a kecskeméti maffiaper ötödrendű vádlottjaként.

A Hír TV úgy értesült, hogy ellene a baleset idején is folyt eljárás közúti veszélyeztetés miatt.

Védőügyvédje az a Novák Péter, aki Eva Rezesovát is védte.

Felbukkant a miniszter körül

A 444 szúrta ki, hogy M. Richárd egyik közeli emberének biztonsági cége védte Rogán Antalt az egyik csepeli fórumán. A K. Konrád nevű férfi ellen egyébként korábban egy olyan ügyben is folytatott nyomozást a Nemzeti Védelmi Szolgálat, amelyben M. Richárd is érintett volt – egy korrupt rendőr megfigyelése kapcsán kerültek a képbe.

Arra a kérdésre, hogy cége hogyan került a Rogán Antal és Németh Szilárd csepeli lakossági fórumára, közölte: szerződéseikkel kapcsolatban nem adnak felvilágosítást. Rogán titkársága azt válaszolta a 444.hu kérdésére, hogy a miniszter „soha nem alkalmazott biztonsági szolgálatot, illetve testőrt sem (...) az eseményen meghívott vendégként vett részt, minden egyéb a rendezvény szervezőinek döntése volt”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!