2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Rogán megúszta, Portik ellen viszont nyomoznak

,

2016. augusztus 23., kedd 19:21, frissítve: szerda 10:45

Rogán Antal ellen nem indult nyomozás hivatali vesztegetés miatt, Portik Tamás ellen viszont indul – hamis vád gyanújával. Az egykori olajmaffiózó tanúként vallotta azt a bíróságon, hogy több millió forint kenőpénzt adott át Rogán Antalnak, amikor a politikus még a Belváros polgármestere volt. Rogán érintettségére az ügyészség nem talált bizonyítékot. Arra ellenben igen, hogy Portik szavai felvetik a hamis vád alapos gyanúját.

Tavaly kezdődött az a személyiségi jogi per, amelyet Rogán Antal indított az Együtt belvárosi önkormányzati képviselője, Juhász Péter ellen. Az ellenzéki politikus nem egy sajtónyilatkozatában állította azt, hogy Rogán Antal bűnözőkkel – mások mellett Portik Tamással – is üzletelt, amikor a Belvárosban ő volt a polgármester. A bíróság idén júniusban tanúként hallgatta ki a kilencvenes évek alvilági leszámolásaival vádolt Portik Tamást. Az egykori olajmaffiózó igazmondási kötelezettségének tudatában azt vallotta, hogy megvesztegette Rogán Antalt. A kenőpénzt állítólag egy üzletasszony küldte a politikusnak, amiért áron alul jutott hozzá egy önkormányzati ingatlanhoz.

„Tízmillió forintnak megfelelő eurót adott oda nekem, hogy beviszem a Belvárosba. A Centrál kávézó – nem tudom, tudja-e ön, hogy ez hol van – mellett van egy sétálóutca, abból nyílik egy keskeny kicsi, keskeny út, és annak a sarkán van egy pártiroda. Oda vittem a pénzt” – vallotta Portik Tamás.

A bíróság beidézte Rogán Antalt, de ő kimentette magát, majd Portik Tamás vallomása után napokig hallgatott. Juhász Péter viszont beszélt, szerinte az egykori olajmaffiózónak nincs már vesztenivalója.

„Öt év börtönbüntetést kockáztat, hogyha hazudik. Úgy vélem, hogy nem nagyon van józan gondolkodású ember, aki azt gondolná, hogy saját maga ellen terhelő tettet fog végrehajtani. Arról nem is beszélve, hogy ha Portik bármi ellenszolgáltatást remélhet egyik féltől, akkor biztos, hogy nem én vagyok az, hiszen nekem nincsen hatalmam” – így Juhász Péter.

Az ügyészség másként ítélt. „A Budapesti Nyomozó Ügyészség megállapította, hogy Portik Tamás cselekménye, nyilatkozata Rogán Antal sérelmére hamis vád bűntette gyanúját kelti, és ezért a feljelentés alapján a nyomozást elrendelte” – mondta Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Az ügyészségi szóvivő nem árulta el, hogy milyen adatok alapján gyanítják, hogy Portik Tamás hazudott.

„Az Együtt álláspontja szerint az ügyészségnek nyomozást kellett volna ebben az ügyben elrendelnie, és nem rögtön gyakorlatilag megvádolni hamis állításokkal Portik Tamást. Nem tudjuk, hogy hogyan jutott erre a következtetésre az ügyészség. Ő nem szentéletű ember, más ügyekben bírósági ítéletek sújtják, ugyanakkor az, amit mondott, nyomozást kíván. Meg kellett volna vizsgálni, adatokat bekérni, és utána vagy vádat emelni, vagy nem” – mondta az ügy kapcsán Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke.

A Portik Tamás elleni nyomozás elrendelésének volt feltétele. Az ügyészségnek előzetesen el kellett utasítania azokat a feljelentéseket, amelyeket Rogán Antal ellen tettek vesztegetés gyanújával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!