2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Belföld

Rogán: Február elseje fontos fordulópont

Átlagosan évi 180 ezer forintot spórolhatnak a magyar családok a devizahitelek forintosításával – jelentette be Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett: február elsejével fordulópont áll be a devizahiteleseknél, a törlesztőrészleteket ugyanis ettől kezdve már rögzített árfolyamon fizethetik. Hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság tegnapi döntése egyértelművé tette, hogy a bankok elszámoltatásáról szóló törvényt a pénzintézetek nem kerülhetik meg. Rogán Antal felidézte, hogy az ellenzéki pártok nemmel szavaztak a devizahitelek forintosítására.

„Az alkotmánybírósági eljárást és az ahhoz kapcsolódó eljárás felfüggesztésére irányuló kérelmet, valamint az uniós bíróság előzetes döntéshozatali eljárási kérelmet elutasítja” – egymás után születtek az ehhez hasonló döntések tavaly a devizaperekben. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla néhány esetben fordult csak az Alkotmánybírósághoz. A bírák egyebek között azt kifogásolták, hogy a devizahiteles törvény sérti a jogbiztonságot és az állam visszaél a hatalmával.

Ismert, csütörtökön mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy a devizahiteles-törvény megfelel az alaptörvénynek, a Fidesz frakcióvezetője szerint már nincs akadálya annak, hogy az eddig pereskedő bankoktól is visszakapják a családok a tőlük elvett pénzt.

Az alkotmánybírósági döntéssel így 52 ezer forintra csökkenhet a havi törlesztőrészlete egy olyan átlagos devizahitelesnek, aki eddig 77 ezer forintot fizetett. Rogán Antal hozzátette: a forintosítással pedig az árfolyamot rögzítették. Enélkül több tízezer forinttal is nőhettek volna februártól a törlesztőrészletek a svájci frank árfolyamának elszabadulása miatt.

„Egy kis tablóban össze is foglaltuk azoknak az embereknek a körét, akiken ha múlott volna, akkor február elsejétől minden devizahitelesnek évi 180 000 forinttal többet kellene fizetni. Ők voltak azok, akik nemmel szavaztak a devizahitelek forintosítására” – mondta korábban Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője a bankadóval kapcsolatban úgy fogalmazott, akkor csökkenthetik a pénzintézetek terheit, ha azok hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez.

„Amennyiben ez nem történik meg, akkor azt gondolom, hogy nagyon nehezen képzelhető el a bankadó csökkentése. Amennyiben elindul a hitelezés, és a gazdasági növekedés is újabb erőre kap, tehát tartósan a 3 százalék körüli, vagy 2 százalékot meghaladó mértéken van, akkor azt gondolom, hogy el lehet gondolkodni a bankadó csökkentésén” – húzta alá Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal szerint ez azonban legkorábban a jövő évi költségvetésben jelenhet meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Deutsch Tamás: Magyar Péter gyárilag erőszakos + videó

Deutsch Tamás: Magyar Péter gyárilag erőszakos + videó

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke Putnokon minősíthetetlen hangnemben kiabált a templomból érkezőkkel, köztük a fideszes polgármesterrel. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője erről is kifejtette véleményét a HírTV Politikai hobbista című műsorában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!