2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Robbantásos terrortámadást szimuláltak Szolnokon

2016. október 26., szerda 13:58, frissítve: szerda 13:58

A jogszabályi feltételek megteremtésén túl a magyar emberek biztonságát minél magasabb szinten kell garantálni – hangoztatta a honvédelmi miniszter Szolnokon. A Magyar Honvédség és a Terrorelhárítási Központ közös gyakorlatán a városi sportcsarnoknál robbantásos terrortámadást és túszejtést számolt fel.

Közös gyakorlatot tartott a Magyar Honvédség és a Terrorelhárítási Központ Szolnokon. Az életszerű helyzetek szimulálása azt a célt szolgálta, hogy a rendért és biztonságért felelős szervezetek, a magyar emberek biztonságát minél magasabb szinten garantálják. Az eseményt Simicskó István honvédelmi miniszter is megtekintette.

Bomba robbant a sportcsarnok előtt – ezt szimulálta az a gyakorlat, amelyet a Magyar Honvédség és a Terrorelhárítási Központ hajtott végre Szolnok belvárosában. A megyeszékhely stratégiailag fontos helyszíne a magyar honvédelemnek, hiszen helikopterbázis és az ország második legnagyobb helyőrsége is itt van.

„Az ország második legnagyobb helyőrsége itt van. Helikopterdandár, különleges képességű hadtest. Innen indulnak külhoni feladatokra a katonák szerte a világba. Azt gondolom, hogy a mi katonai jelenlétünk, erőnk Szolnokon is meghatározta azt, hogy ide jött Szolnokra ez a program” – jelentette ki Szalay Ferenc polgármester.

Sándor Tamás parancsnok szerint a felmerülő problémák hatékony kezelése az együttműködésnek köszönhető. A rendért és biztonságért felelős szervek felkészültek a váratlan helyzetek megoldására is. „Nagyon sikeres volt a gyakorlat, én azt gondolom, hogy a legfontosabb az, hogy a különböző szereplők, akik egy valós helyzetben is együtt kell hogy működjenek, most gyakorolták az együttműködésnek a képességét. Egy csomó olyan dolgot, eljárásokat dolgoztunk ki amelyek alapján adott esetben egy légi vezetési pontot tudunk integrálni a rendszerbe, vagy az OMSZ-os kollégákat tudjuk a rendszerbe integrálni, tehát minden olyan apró részletre sikerült most azért rávilágítani, amely az együttműködésnek kell hogy az alapját képezze” – fogalmazott az MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred parancsnoka.

A tárcavezető szerint az ilyen vészhelyzetek szimulálása azért fontos, mert az Európát, így Magyarországot is fenyegető terrorfenyegetettség kezelésére hatékony beavatkozást tesz lehetővé. „Látjuk azt, hogy a hadviselésnek milyen módon változtak meg a formái, látjuk azt, hogy a hátország biztonságáért még többet kell tennünk, az emberek, az állampolgárok, a civil polgártársaink biztonságáért sokat kell dolgoznunk. A gyakorlat az mindig arról szól, főleg hogyha életszerű helyzeteket képezünk le, márpedig ezek voltak, amiket láthattunk, ezek mind-mind az esetleges bekövetkező veszélyek hatékony orvoslását szolgálják. Megelőzést, túszszabadítást, sok-sok minden mást. Láthattuk a városon keresztül jőve, hogy milyen módon védik a katonáink, a rendőreink, a terrorelhárítási központ szakemberei a kritikus infrastruktúrát” – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter.

A szakemberek felkészültek, de a lakosság és ország biztonsága érdekében ezután is várhatóak hasonló gyakorlatok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!