2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Robbanások keserítik meg a várpalotaiak életét

2017. január 19., csütörtök 09:12

Egy egész utcában repednek a házfalak, hullik a vakolat Várpalotán. Egy családi háznak még a tetejét is alá kellett dúcolni, hogy ne szakadjon le. A lakók folyamatos robbanásra, robbantásra panaszkodnak. A közvetlen közelben katonai lőtér és egy murvabánya is van.

„Végig látszik, hogy a szegély le van válva, a fal szét van repedve, és ez főfal” – a családi házukban keletkezett károkat mutatja Panyi Zoltán. Az épületet néhány éve újították fel. Azóta végigrepedtek a falak, a ház alapja, elvált a terasz, és kis híján leszakadt a tető.

„Úgy gondoljuk, hogy a robbantások rezgései. Ugye, a tető, a terasz már eltávolodott a háztól, így ezt nekünk ki kellett váltani valamivel, mert ha kitolja a terasz a gerendákat, akkor a tető is leszakadt” – mondta el Panyi Zoltán.

Az Aradi utcában legalább 10-15 házban tapasztalnak kisebb-nagyobb mértékben hasonló károkat. Lassan két évtizede. Legutóbb kedden hallottak három hatalmas robbanást, még az ablakok is beleremegtek.

„Mióta én itt lakom, azóta. Állandóan. A hátsó udvari kisházak mind tönkre vannak menve, nem győztem mindig csináltatni. Én el is mentem egyszer hozzájuk, és azt mondták, hogy nem ők, hanem a katonaság lövöldözik” – mondta Krömmel Hanz Joachimmé.

A robbanások eredete nem ismert, kivel az Aradi utca mögött katonai lőterek is vannak, és egy murvabánya is. A honvédség itt szokta megsemmisíteni a megmaradt robbanóanyagokat. A bányakapitányság nem nyilatkozott, a honvédség azt írta, kedden nagy zajhatással járó lőgyakorlatuk volt, de nem robbantottak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!