2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Robbanás a Teréz körúton: vége a helyszínelésnek

2016. szeptember 25., vasárnap 16:56, frissítve: hétfő 16:32

Befejezték a helyszínelést a Teréz körúti robbanás helyszínén. A Nemzeti Nyomozó Iroda emberölés gyanújával indított eljárást az ügyben. A nyomozás érdekében arra kérik az összes, térfigyelő kamerát működtető fővárosi magánszemélyt és vállalkozást, hogy egy hónapig ne töröljék a felvételeket. A tegnap esti, Király utca és a Teréz körút sarkán történt robbanásban két rendőr sérült meg – őket kórházba szállították, állapotukról hivatalos információt nem adtak ki.

A Király utca és a Teréz körút sarkán, egy használaton kívüli üzlethelyiségnél robbant az ismeretlen eredetű bomba tegnap késő este. „A szabadságomat töltöm itt, a sarki hostelben lakom, bulizni indultam volna, épp készülődtem, amikor hirtelen egy nagy robbanást hallottam, és az ablakon keresztül valami beesett a szobámba, de az üvegünk nem tört be. Kinéztem az ablakon, akkor láttam egy csomó rendőrautót, tűzoltóautót, és sokan voltak az utcán. Sokan kijöttek a hostelben a szobákból is, és senki nem tudta, mi történt” – mesélte egy külföldi nő a történtek kapcsán.

Fotó: MTI

A környéken betörtek az ablakok, és sok kocsi is megrongálódott, de tűz nem keletkezett.

„A robbanás következtében a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre megsérült, mindkettőjüket kórházba szállították. A rendőrség a robbanás körzetét lezárta és megbizonyosodott arról, hogy további sérültek nincsenek” – erősítette meg Csillag Melinda, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Életveszélyes állapotban
A támadásban megsérült 23 éves rendőrnő a Bors bulvárlap értesülései szerint életveszélyes állapotban, nyaki sérüléssel került a kórházba. Úgy tudjuk, ő szerepelt a Budapesti Rendőr-főkapitányság plakátkampányában is, ahol a rendészeti képzésre toboroztak jelentkezőket.

A magyar szemtanú viszont azonnal terrortámadásra gyanakodott. „Legelőször kezdtem félni, hogy esetleg tényleg azt hallottam, amire gondoltam, és ne adj Isten a terror felüti Magyarországon is a fejét. Megmondom őszintén, hogy ez nekem egy elég régi félelmem, és én folyamatosan tartok ettől, hiszen bizonyos, nem akarok név szerint nevezni terrorszervezeteket, de konkrétan név szerint Magyarországot is megemlítették” – mondta.

A biztonságpolitikai szakértő szerint nem valószínű, hogy gázrobbanás történt. „Azt gondolom, hogy a rendőrség pontosan tudja, hogy mivel áll szemben, én azt gondolom, hogy az is beszédes, hogy nem beszél senki sem terrorcselekményről. Minimális esélyt adok arra, hogy itt bármiféle szélsőséges dzsihadista szervezet hajtott volna bármit is végre” – fejtette ki Tarjányi Péter.

Fotó: MTI

A rendőrök a közeli lakásokat is átvizsgálták, a Blaha Lujza tér és az Oktogon között lezárták a körutat, csak a lakcímkártyával rendelkezőket engedik be otthonaikba. A szállodákban megszálló vendégeket pedig a szállásfoglalást igazoló dokumentummal engedték be. 40-50 rendőr még kora délután is a nyomokat rögzítette, valamint a lakókat is folyamatosan meghallgatták.

A Hír TV helyszíni tudósítójának több rendőr is arról beszélt nem hivatalosan, hogy robbanószerkezet lépett működésbe szombaton késő este.

A nemzetbiztonsági bizottság is tárgyalja az ügyet

Gyors és tényszerű tájékoztatást vár a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke hétfőn a hatóságoktól. Molnár Zsolt a Hír TV-nek azt mondta, egyelőre ő is annyit tud, amit a híradásokban hallani lehet, ezek alapján azonban nem kell rendkívüli intézkedéseket bevezetni. A bizottsági elnök hozzátette: riogatásnak és a pánikkeltésnek nincs helye, de ha veszély van, azt el kell mondani.

Fotó: MTI


„Mit tudnak a titkosszolgálatok, mit tud az Országos Rendőr-főkapitányság, mit tud a Terrorelhárítási Központ, mi lehetett a motivációja ennek a robbanásnak, vagy valószínűbb, helyesebb azt mondani, hogy robbantásnak, azonban bizonyosat még nem tudunk. Meg kell előzni, hogy pánikkeltés legyen, hogy összeesküvés-elméletek alapján hisztériakeltés legyen a társadalomban, azonban, ha esetlegesen bármilyen veszély fenyeget a továbbiakra, akkor viszont ki kell állni és ezt elmondani” – hangsúlyozta Molnár Zsolt.

A robbanás miatt a körúti trolik és a villamospótló buszok továbbra is módosított útvonalon járnak.

A Központi Nyomozó Főügyészség és az Országos Rendőr-főkapitányság fél hétkor tart rendkívüli sajtótájékoztatót a Teréz körúton történtekről, a Hír Televízió nézői ezt élőben láthatják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!