2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Ritkán mérnek ilyen értéket a Balaton kapcsán

2017. augusztus 12., szombat 17:28, frissítve: szombat 17:59

Csaknem 30 Celsius-fokra melegedett a Balaton a tartós hőség következtében az elmúlt napokban. A tó vizének hőmérséklete ritkán emelkedik fel ennyire, de a hidegfront és az erős szél most lehűti.

A meteorológusok a hivatalos és egyben a legpontosabb vízhőmérsékleti adatokat Siófokon, az obszervatóriumnál nyerik, ahol 2,5 méteres vízben, 1 méter mélyen mérnek.

„Viszonylag gyorsan fel tud június–júliusban menni a víz hőmérséklete, hogyha a besugárzás, vagyis a napsugárzás elegendően erős, és mondjuk nem nagyon keveredik át a víz. Ilyenkor a felszíni víz akár 3-4 fokkal is melegebb tud lenni, mint az egy-két méteres víz hőmérséklete. Ha jön egy erősebb szél, akkor átkeveri a vizet, akkor sokkal homogénebb lesz, és akkor gyorsan lehűl a víz hőmérséklete” – magyarázta Horváth Ákos, a Siófoki Meteorológiai Obszervatórium vezetője.

A Tihanyi-félszigeten, a Balatoni Limnológiai Intézetnél mértek nemrég 29,8 Celsius-fokos vízhőmérsékletet. Az intézet vezetője szerint a Balaton ilyen mértékű felmelegedése nem jelent gondot, hiszen az ezt nehezebben tűrő vízi élőlények mindig elmenekülhetnek a hűvösebb, mélyebb vízrétegekbe. A felmelegedés akkor lehetne probléma, ha sok az alga, a tó vízminősége viszont kiváló.

„A fitoplankton tömege nem nagy. Kicsi. Ha nagy lenne, mint 25-30 éve volt, az kellemetlenebb lenne, mert az algák is oxigént fogyasztanak éjjel. Éjjel, akkor főleg halastavakban előfordulhat oxigénhiány, és ez halpusztulást okoz, de meg kell nyugtatni mindenkit, hogy erről a Balaton esetében nincs szó” – emelte ki G. Tóth László, az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója.

A pénteki hidegfront után a Balaton vize jelenleg 24 fokos, idén már nem valószínű, hogy elérné a 30-at. Az előrejelzés szerint a levegő hőmérséklete azonban még többször is 30 fok fölé emelkedhet  augusztusban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!