2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 1.

Következik:

Híradó 12:00

Rétvári szerint nem tüntetni kell, Pukli kitart

2016. március 19., szombat 19:07, frissítve: szombat 19:40

Már a március 30-i sztrájkra készül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Ezen a napon egy órára szüntetnék be a munkát. A Pedagógusok Szakszervezete viszont még nem döntötte el, hogy csatlakoznak-e a március 15-i tüntetésen bejelentett akcióhoz. A szaktárca államtitkára szerint a tárgyalóasztalnál kell megoldást találni a problémákra, a kancelláriaminiszter pedig politikai akciót lát a megmozdulásban.

Március 15-én adott ultimátumot a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek. Ha 23-ig nem kérnek bocsánatot a pedagógusoktól, 30-án egyórás sztrájk lesz polgári engedetlenség keretében. Alig 4 nap van hátra a határidőig, de Pukli István kitart: „23-ig bízunk abban, hogy nem kényszerülünk arra, hogy 30-án sztrájkoljunk, illetve polgári engedetlenséget kövessünk el” – közölte.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a sztrájk törvényes lehetőségét keresi. Az elégséges szolgáltatásokról még tárgyalnak. „Ez azt jelenti, hogy tankerületenként egy intézményt ki kell jelölni, ahova a gyerekeket be lehet vinni a sztrájk idejére, és a pedagógusok, a munkavállalók pedig le tudják a jogszerű, szabályos sztrájkot folytatni. Ezek az egyeztetések még folynak” – tájékoztatott Mendrey László.

A Pedagógusok Szakszervezete viszont még nem döntötte el, hogy részt vesznek-e a sztrájkban. A sztrájkbizottságuk hónapok óta tárgyal a kormánnyal. „Semmi részletet nem tudunk, hogy március 30-ig egy jogszerű sztrájkot hogyan lehetne megszervezni, tehát erről se igent, se nemet nem tudok mondani” – mondta Galló Istvánné.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint nem tüntetni kell, hanem a köznevelési kerekasztalon tárgyalásos úton kell a megoldást megtalálni. „Mi a PDSZ-t is meghívtuk a köznevelési kerekasztalra, az első ülésre el is jött, elmondta hogy nem volt tabutéma, mindenről lehet beszélni. Mi azt várjuk mindenkitől, hogy jöjjön el a kerekasztalra, mondja el a javaslatait, és úgy tudunk akkor azokról érdemben is beszélni. Ez a kerekasztal a megoldás arra, hogy azok a követelések, amik szakszervezeti oldalról vagy más pedagógus, szülői oldalról megjelennek, azok utána jogszabályi formát öltsenek. Akkor lehet megoldani a kérdéseket, ha leülnek a tárgyalóasztalhoz, a meghívót mi hétről hétre elküldjük nekik” – nyilatkozta Rétvári Bence.

A kancelláriaminiszter politikai akciónak tartja a pedagógusok március 15-i demonstrációját. Lázár János szerint a résztvevők nem a gyermekekért álltak ki, hanem a kormány ellen. „Ami történt március 15-én, az egy politikai tüntetés, annak semmi köze az iskolához a meggyőződésem szerint. Az arról szólt, hogy ki utálja jobban Orbán Viktort. Meg a Fideszt. Ez egy Orbán Viktor- és Fidesz-ellenes tüntetés volt, ahol nem a gyermekekért, hanem Orbán Viktor ellen tüntettek” – jelentette ki a Lázár János egy lakossági fórumon.

A nemzeti ünnepen demonstráló pedagógusok azt ígérték, ha egy órás munkabeszüntetésük eredménytelen marad, újabb és hosszabb sztrájkkal folytathatják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!