2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Rétvári: Nem került korábban kereskedelmi forgalomba a dal

2016. augusztus 23., kedd 17:36, frissítve: kedd 17:49

Tételes elszámolást ígér az 1956-os emlékév dalának költségeiről a kormány. Az időpontot az államtitkár homályban hagyta. Nem tudni, hogy a közvélemény az emlékév végén vagy annál hamarabb megismerheti a pénz útját.

A 2010-es kormányváltás után a Fidesz–KDNP egyik első dolga volt, hogy a nemzeti összetartozás napjává nyilvánítsa június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóját.

„Kezeink összeérnek, talpaink egymásra érnek, szemünkben a boldogság fénye ég.” 2013-ban az összetartozás napja külön dalt kapott, Barackfa címmel, amelyért a kormány nettó 550 ezer forintot fizetett. Az összeg tartalmazta a jogdíjat, a hangfelvétel és a videoklip forgatásának költséget is. A közönségsiker elmaradt, kevés kórus bővítette repertoárját a Barackfával.

„Magyarország, halld szavunk” – ez az 1956-os emlékév hivatalos dalának refrénje. A nóta címe Egy szabad országért, szerzője az apai ágon magyar származású Desmond Child. Az amerikai zeneszerző számos világsztárral dolgozott együtt.

„Washingtonban találkoztam Orbán miniszterelnök úrral, ahol elkezdtünk beszélgetni az 1956-os forradalomról szóló megemlékezéséről, amely október 23-án kezdődik. A miniszterelnök szeretett volna egy új himnusz jellegű dalt, amely nem csupán mélységesen tiszteli és rendkívül komolyan veszi a forradalmi hősök áldozatvállalását, hanem a jövő hőseit is megszólítja. A bátorságra és áldozatvállalásra mindig szükség lesz. Erről szól a dalunk” – fejtette ki Desmond Child.

A zeneszerző és az előadók nem kértek pénzt, az ’56-os emlékdal mégis százszor annyiba került, mint a Barackfa. „Ez mind mintegy 50 millió forintba belefért. Aki ért a szakmához, az csettint egyet, hogy »Hmm, nem vagytok ti rosszak!«” – vélekedett a zeneszerző.

A Magyar Nemzetnek viszont hangmérnökök és más szakemberek azt mondták, hogy az összeg töredékéből – néhány millió forintból – egy teljes nagylemezt fel lehet venni.

„A Kossuth téren nagy örömünnepet szervez az emlékbizottság, ahol felszólal többek között Orbán Viktor miniszterelnök, és élőben adja elő Desmond Child vezényletével a híres magyar énekeseket, művészeket felvonultató gárda azt a rockhimnuszt, amelyet ő ennek az emlékévnek a tiszteletére szerzett” – árulta el Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója.

A rockhimnusz már a forradalom ötvenedik évfordulóján is felcsendülhetett volna – csak nem a Kossuth téren, hanem az Egyesült Államokban. Desmond Child eredetileg amerikai sportolók teljesítménye előtt tisztelgett volna a nótával.

„Mint kiderült, korábban valaki egy egyetemen is felhasználta ezt a dalt, de kereskedelmi forgalomba nem kerülhetett. Senkinek a jogait nem értékesítették, ez először az ’56-os emlékév kereteiben történhetett meg” – szögezte le Rétvári Bence. Az emberi erőforrások minisztériumának parlamenti államtitkára, aki tagja az 1956-os Emlékbizottságnak, azt ígérte, hogy az 50 millió forinttal pontos elszámolnak. Nem most, majd. „Régi költségekről, ez utáni költségekről is mindig mindenhol pontos elszámolás lesz, hogyha lezárulnak a szakaszok, így ezt is mindenki megnézheti majd az elszámolás keretében” – mondta Rétvári a Hír TV kérdésére.

A dal előadásában közreműködött a Hooligans zenekar is, amelynek tagjai megerősítették, hogy munkájukért nem kaptak pénzt. Ők is utólag tudták meg, hogy a nóta átdolgozás. De mint írták, minden zeneszerzővel előfordul, hogy egyes szerzeményeik hivatalos bemutatása évekig húzódik. A Hooligans cáfolta, hogy az ’56-os dal felkerül a lemezére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!