2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Rétvári: Magyarország a hősök, a szabadságharcosok földje

Sokan próbálták csorbítani a magyar függetlenséget, de azt soha nem lehetett erővel elvenni – erről beszélt a humán tárca államtitkára a műegyetemi ’56-os emlékműnél tartott megemlékezésen. Boross Péter pedig saját 62 évvel ezelőtti élményeit felidézve emlékezett az 1956-os eseményekre. A volt miniszterelnök kijelentette: 1956 egy sértett nemzet dühkitörése volt.

  • Rétvári: Magyarország a hősök, a szabadságharcosok földje

Magyarország a hősök, a szabadságharcosok földje – mondta a műegyetemi ’56-os emlékműnél tartott ünnepi beszédében az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese. Rétvári Bence arról beszélt: az 56-os hősök egyszerre harcoltak az egyén szabadságáért és az ország függetlenségéért, mert hittek abban, hogy a sztálini diktatúrából lehet demokrácia.

„A kommunista rendszer számára, amely ellen az 1956-os forradalom kirobbant, az ő számukra a hazaszeret és hit üldözött fogalmak voltak. Nem lehetett valaki egyszerre kommunista és egyszerre hazaszerető. Kommunisták elsősorban voltak kommunisták és másodsorban volt egy lakóhelyük – Magyarország, Lengyelország, Oroszország, Bulgária vagy más ország, de nekik ez csak másodlagos volt. A hazaszeret számukra nem ismerte fogalom” – fogalmazott az államtitkár.

Az emlékműnél koszorúkat helyeztek el az 56-os szervezetek képviselői. A forradalom bölcsőjének nevezett Műegyetemen a kormány nevében Boross Péter, volt miniszterelnök személyes élményeivel emlékezett.

„Egyenesen a Kossuth-térre mentem barátommal együtt, és akikkel összeütköztem, egy felvonuló ifjúsági menet volt, lehet, hogy jelen vannak közöttünk többen, akik kórusban azt szavalták, hogy Miénk ez a magyar haza, minden orosz menjen haza! Ez úgy hatott ott rám, meg többekre, hogy eddig azért nem szabad elmenni. Erre azért senki nem számított” – mondta a volt kormányfő.

Boross Péter hozzátette: 1956 egy sértett nemzet dühkitörése volt.

A műegyetemisták 1956. október 22-i nagygyűlésükön 16 pontban foglalták össze követeléseiket, majd másnap felvonulást szerveztek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!