2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Rettegnek a négy roma családtól

2017. január 13., péntek 22:10, frissítve: péntek 22:10

Terrorban tartja a lakókat négy roma család a helyiek szerint a Bonyhádhoz tartozó Tabódszerdahely településrészen. Állításuk szerint mindennaposak a konfliktusok, a fenyegetőzések, a lopások. A rendőrség az elmúlt két évben tizenegy büntetőeljárást indított ellenük, de úgy látják, a helyzet nem változott.

„Tudtam, hogy jönnek maguk, azért se mentem el… egy szót nem fogok mondani.” – Horvát Sándor családja egyike azoknak, akikkel a helyiek szerint nehéz együtt élni. A férfi pár perccel a Hír TV stábjának érkezése után meggondolta magát, és mégis szóba állt velünk: „Én, ha lopnák, csalnák, akkor azt az egyet nem tudom felfogni, hogy tíz éve itt lakok, akkor hogy. Terrorba tartom? Egy olyan erős ember vagyok, vagy gépfegyverrel rendelkezek, félnek engemet?” – fogalmazott.

A másik család szerint azért viselkednek kihívóan, mert az itt élők nem fogadják be őket.

„Igaz, hogy cigányok vagyunk, de mi érezzük magunkat olyan embernek, mint ők, hogy mi nem tudunk viselkedni. Amilyen a fogadjisten, olyan a jó napot” – jelentette ki Garadi Istvánné.

Tabódszerdahelyen közel százan élnek. „Olyan család szinte nincsen itt a faluba, sőt egyáltalán nincs olyan család, akivel nem történt volna valami konfliktusuk. A lopások, a fenyegetőzések, ezek majdnem napi szinten vannak” – fogalmazott  Markó János helybéli lakos.

A helyiek többször jelezték a problémát az önkormányzatnak, és rendőrségi feljelentést is tettek

„Ha mondunk nekik valamit, akkor mi vagyunk a mindenféle csúnyák, és hát az a legnagyobb baj, hogy ha mi ezt mind megcsinálnánk, amit ők csinálnak, minket már rég bezártak volna. És ők itt élik az életüket” – panaszolta Daradics Andrásné helybéli.

A megyei roma kisebbségi önkormányzat azt ígéri, egyeztet az érintett családokkal.

„Biztosítani fogom az itt lakó nem roma családokat, hogy az országos önkormányzati képviselőinkkel együtt ki fogunk jönni az itt élő roma családokhoz, és elbeszélgetünk velük úgy, hogy változtassanak ezeken az élethelyzetükön” – közölte Orsós László, a Tolna Megyei Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

A Jobbik megyei szóvivője másokat is bevonna a probléma megoldásába. „Úgy gondolom, hogy ennél több kell. Én tudom, hogy az önkormányzati hatáskör az behatárolt, viszont hogyha akár a polgárőrséggel együttműködve, illetve a közterület-felügyelők nagyobb létszámban jelennének meg a településen, az már előrelépés lehet” – mutatott rá Szabó Balázs megyei szóvivő.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint 2015 óta tizenegy büntetőeljárás indult a településrészen, ebből több még folyamatban van. Azt írták, az állampolgárok jelzésére minden esetben megteszik a szükséges intézkedéseket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!