2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Retorziótól tartva kevesebben demonstráltak

2016. április 15., péntek 21:29, frissítve: szombat 08:12

A kormány által belengetett fizetéslevonás miatt vettek részt a vártnál kevesebben a mai kétórás tanársztrájkon. Erről beszéltek a Hír TV által megkérdezett érdekvédők. Országszerte az iskolák előtt demonstráltak a pedagógusok, sok helyen a diákok is csatlakoztak hozzájuk. Azt, hogy ki nem dolgozott reggel 8 és 10 óra között, azt az iskolaigazgatóknak kell összegyűjteni, aki demonstrált, annak nem jár bér a tüntetéssel töltött két óráért.

Fekete szalaggal és kockás inggel tiltakoztak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál az oktatás helyzete miatt. „Ez egy szabad szellemi munka, a tanárság, ezt nem lehet úgy mérni, ahogy a társadalom méri, hogy »nekem 40 órás a munkahetem, akkor a tanárnak miért 22 vagy 26«. Ez egy kreatív munka, rengeteg időt töltünk otthon, néha még éjszaka is, és nem csak a javítással, nem csak erről van szó. Hanem hogy úgy tudjunk átadni dolgokat, hogy azért érdemes legyen bejönni az iskolába” – fogalmazott Gömöri Péterné nyugdíjas tanár.

„Végképp nem értek egyet, hogy egy tankönyvből kelljen tanulni, még nyelvkönyvek esetében sem jó, hát még történelem és magyar esetében” – mondta Makk Katalin egykori iskolaigazgató. A diákok szerint sem jó az egységesített tankönyvpiac, de a tanulói terheket is túlzásnak tartják. „A tanárok megválaszthassák azt, hogy milyen tankönyvből tanítanak, ez nagyon fontos, illetve mindenképpen a tanulói terhek csökkentése, amit itt meg tudnék említeni. Az abszurd, hogy a diák az iskolából hazamegy és utána különórára kell mennie, mert nincs arra idő, hogy elsajátítsa a tananyagot az iskolában, és ténylegesen másnapra este hétkor áll neki készülni” – jegyezte meg Kálovics Enikő tanuló.

Pécsett is kiálltak igazukért a diákok, az Apáczai Csere János Nevelési Központnál sokan az iskola előtt töltötték a két órát. Szegeden az országos akcióhoz csatlakozva civilek is demonstráltak, ők azért állnak ki a tanárok mellett, mert a gyerekeik és az ország jövőjét is féltik. „Továbbra is tiltakozunk az oktatáspolitikának meg nem értése, illetve meg nem változtatása ellen. Csatlakozunk a Tanítanék mozgalom és a PDSZ-nek a meghirdetett sztrájkjához. Ezzel akarjuk kifejezni, hogy a civilek is szolidaritást vállalnak, illetve a szülők, nagyszülők szolidaritást vállalnak éppúgy az ügy mellett, mint a tanárok. Magukénak érzik a szülők, mert muszáj, a mi gyerekeinkről van szó, az ő jövőjükről, illetve ez egyben a mi és az ország jövője is” – közölte a Tóth Sándor, a Köz-hasznáért mozgalom elnöke.

Az érdekképviselet szerint azonban sokan azért nem vettek részt a demonstráción, mert tartanak a kormányzati retorziótól. „Nagyon sokakat riogatnak azzal, hogy majd mennyi órát nem fognak kifizetni, összekeverik a tizenötödikét a huszadikával, és mondanak olyat, hogy majd egész napra le fogják vonni a bért, Illetve aki szolidaritást akar vállalni, azért, mert őneki nincs első két órája, magyarán nem is tud igazából sztrájkolni, de bejön az iskolába, vagy az iskola elé kimegy, akkor, én úgy tudom, leginkább az államtitkár úr nyilatkozatát félreértve azt mondják, hogy aki ott megjelenik, azt már sztrájkolónak veszik és majd levonják a bérét” – jegyezte meg Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvédje.

Legitimnek nevezte a figyelmeztető sztrájkot az oktatási államtitkár, aki szerint az az iskolaigazgatók feladata, hogy számon tartsák, kik nem dolgoztak és így kiknek nem jár a péntek reggeli két órára bér. „Aki egyébként legálisan sztrájkol, erre a két órára nem kap jövedelmet. Ez nem a fenntartó és nem a kormánynak a gonoszsága, a sztrájktörvény rendelkezik így, és ez benne szerepel a sztrájkmegállapodásban. Van, aki vállalja, más nem vállalja, ez az iskola igazgatójának a feladata, hogy az iskola szabályai szerint ezt a helyzetet rendezze” – közölte Palkovics László.

A kétórás tanári sztrájk alatt számos iskolában úgynevezett kockás köröket is alakítottak, amelyek egyik feladata, hogy kijelölje a számára legfontosabb követelést. „Az első, a legfontosabb az, hogy a tanulói terheket csökkenteni kell” – jegyezte meg Törley Katalin tanár, a Tanítanék mozgalom alapító tagja.

A pedagógusok sztrájkbizottsága hétfőn tárgyal újra az oktatási kormányzattal, ha nem lesz megállapodás a követelésekről, jövő szerdán egész napos sztrájkot tartanak országszerte.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!