2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Retardáltak, vagy manipulálták a közbeszerzést?

2016. április 21., csütörtök 15:32, frissítve: csütörtök 21:10

Az erős kocsikat és az egyszereplős közbeszerzéseket is favorizálja a Gazdasági Versenyhivatal – az LMP antikorrupciós szakszóvivője elfogadhatatlannak tartja a GVH gyakorlatát. A versenyhivatal egyébként 6 milliót költ a parlamenti munka figyelésére is, erre a Diplomata magazinnal kötöttek szerződést.

A Gazdasági Versenyhivatal közbeszerzési gyakorlatáról tartotta a 13. korrupcióinfót az LMP szakszóvivője. Hadházy Ákos példaként említette, hogy a GVH idén egy 300 lóerős, négy kerék meghajtású prémium gépkocsira írt ki pályázatot, a győztes Volvót pedig egyetlen ajánlatból választották ki. A hivatal korábban ugyanilyen eljárással vásárolt egy 250 lóerős Mazda szabadidő autót is.

„A Gazdasági Versenyhivatal, amelyik a honlapján folyamatosan arról beszél, hogy a verseny mennyire jó, mennyire árcsökkentő hatású, úgy vásárolt luxusgépkocsikat, hogy egyetlenegy ajánlatból választott, idézőjelben választott. Azt gondoljuk, hogy aki egy közbeszerzésen egyetlenegy ajánlatból választ, az vagy ostoba és retardált, vagy pedig szándékosan manipulálja a közbeszerzést” – jelentette ki Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője.

Nem csak ez az egy furcsa versenyhivatali közbeszerzés keltette fel Hadházy Ákos figyelmét. „Érdekes beszerzés az, amikor a Diplomata Magazinnak hatmillió forintot fizetnek egy évre azért, hogy az Országgyűlés törvényhozási munkáját figyelje. Ez nonszensz. Tehát ez azt gondolom, hogy nonszensz, és ez biztos, hogy korrupció, akkor hogyha fölösleges dologra fizetek horribilis pénzeket” – tette hozzá Hadházy.

Megkerestük a Diplomata Magazin főszerkesztőjét is, aki azt állítja, hogy még nem kötöttek szerződést a GVH-val.

„– Szerintem igaz, de még nem kapott hatmillió forintot.
–  Egyébként mit kéne ezért a hatmillióért csinálni?
–  Nyilván a versenyhivatalnak… legalábbis még nincs… tehát egyelőre nincs ilyen megállapodás.
– Tehát még nem fizetett a versenyhivatal önöknek ezért.
– Nem még” – válaszolta Fodros István, a Diplomata Magazin igazgató-főszerkesztője.

A versenyhivatal viszont másként tudja. Egykori munkatársuk igazolt át a Diplomata Magazinhoz. Kérdésünkre azt írták, 2008 óta ő látja el a parlamenti titkári feladatokat, 2016-tól a Diplomata Magazin Kft.-vel való szerződés keretein belül. Ennél a lapnál dolgozik egyébként Juszt László és Mátsik György is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!