2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Rengeteg vádlottat engedhetnek el

2017. március 2., csütörtök 17:56, frissítve: csütörtök 18:21

Két trafikrablással vádolt, előzetes letartóztatásban lévő férfi került szabadlábra a tavalyi alkotmánybírósági határozat miatt. Tárgyalásukat ugyanis nem folytathatta le az a bíró, akinek a nyomozati szakban is szerepe volt. Az Országos Bírósági Hivatal összesítése szerint országszerte több száz ügyben lehet hasonló a helyzet, az ügyek újrakezdése miatt pedig a vádlottak egy részét szabadon kell engedni.

A két vádlott rövid idő alatt tizennégy rablást követett el, négyet trafikok ellen. Három éve vannak előzetes letartóztatásban, ügyükben azonban még elsőfokú ítélet sem született. Az eljáró bíró a nyomozati szakban többször döntött előzetes letartóztatásuk meghosszabbításáról. Januárban akart ítéletet hozni, de a tavaly novemberi alkotmánybírósági határozat értelmében a tárgyalást újra kell kezdeni, mivel abban már nem vehet részt.

„A Büntetőeljárási Törvény kötelező rendelkezése folytán szüntette meg a bíróság a másod- és harmadrendű vádlottak előzetes letartóztatását, egyben alkalmazott velük szemben lakhelyelhagyási tilalmat, tekintettel arra, hogy úgy telt el három év a büntetőeljárás során, mialatt előzetes letartóztatásban volt e két vádlott, hogy nem született még ügydöntő határozat ebben a szövevényes és igen terjedelmes büntetőügyben. A Pécsi Törvényszéken húsz ügy érintett. Ebből nyolcnál tudtak házon belül olyan bírót találni, aki az adott ügy nyomozati szakában nem vett részt” – közölte Barkaszi Attila, a Pécsi Törvényszék sajtószóvivője.

„Tizenkét ügy volt, amit nem tudtunk megoldani, viszont a tizenkét ügyre nyolc járásbírósági, a Pécsi Járásbíróságon dolgozó bírót rendeltünk fel. Tehát ők most ebben a kategóriában is dolgoznak. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke egy hete Pécsett rendkívüli akrobatikai mutatványnak nevezte, hogy a bíróságok eleget tudjanak tenni az alkotmánybírósági döntésnek. Példaként a székesfehérvári bíróságot hozta fel, ahol ilyen szempontból az ügyek több mint 40 százaléka érintett” – nyilatkozta Rendeki Ágnes, a Pécsi Törvényszék elnöke.

„Úgyhogy sajnos ennek lehet, hogy az lesz a következménye, hogy újabb cikkeket fogunk arról olvasni, hogy elhúzódnak az eljárások, de ez abszolút egy rajtunk kívülálló ok miatt következik be. A hivatal összesítése szerint a döntés miatt országosan mintegy ezer ügyet kell újrakezdeni” – közölte Handó Tünde, az OBH elnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!