2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Rengeteg pénz megy el gyógyszerre

Hír TV

2018. január 15., hétfő 22:11, frissítve: hétfő 22:57

Évente egyhavi nyugdíjat hagynak a patikákban a 65 év felettiek a statisztikai hivatal adatai alapján. Az egyik betegeket képviselő szövetség elmondta, az indokolatlan gyógyszerfogyasztás is többletköltségeket okoz. A Jobbik új támogatási rendszert vezetne be.

A KSH felmérte, hogy a 65 év felettiek gyógyszerre fordított kiadásai, havi szinten fejenként már elérik a tízezer forintot. 2010-től hiába nőttek a nyugdíjak, arányaiban ezt követte a gyógyszerre fordított kiadás is.

Ez az összeg éves szinten nagyjából egyhavi átlagnyugdíjnak felel meg, ebben azonban nincs benne a különböző orvosi ellátások díja és a hálapénz. A 120 ezres éves gyógyszerköltés mindezzel együtt már több mint 147 ezer forint.

Az idős embereknek összegyűlnek a receptjei, és eszik a szerencsétlenek, és mérgezik magukat az összessel – mondja az egyik betegeket képviselő szervezet vezetője, aki szerint a gyógyszertámogatásokon lenne mit változtatni, az alapvető problémát viszont abban látja, hogy az orvosok keveset konzultálnak egymással a betegekről, akik pedig  reklámok miatt végül sok fölösleges gyógyszert is beszednek. Ezért is költenek sokat a patikákban.

Én azt érzem, hogy az állam semmilyen felelősséget nem mutat abban, hogy a legjobban rászoruló réteget óvja, hogy hamis arcátlan ígérteket sugárzó gyógyszerreklámok alapján ne vegyen olyan gyógyszereket, amikre semmi szüksége nincs – mondta el Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke.

A szocialisták a 65 év felettiek számára tennék ingyenessé tennék az orvos által szükségesnek tartott gyógyszereket, a Jobbik a családosokon is segítene.

Míg a gyógyszerek árában is megvalósult az árunió, úgy a bérekben nem valósult meg a bérunió – a Jobbik képviselőjelöltje problémának tartja, hogy 2012-től az orvosságok árának nagyobb részét már nem az országos egészségbiztosítás, vagyis az államkassza finanszírozza, hanem a magyar lakosság fizeti meg. Ezért átalakítanák a támogatások rendszerét.

Az első és legfontosabb réteg, a legalacsonyabb jövedelmű családok. Nekik valamifajta kártyarendszerrel többlettámogatást kell nyújtani a gyógyszerárak támogatásában. Miután elektronikusan összekötötték a betegadatokat a társadalombiztosítással, ennek létrehozása nagyon könnyűvé vált – mondta Varga-Damm Andrea.

Az ellenzéki párt emelné a krónikus betegek gyógyszerár-támogatását és a beteg gyermeket nevelő családoknak is plusz támogatást adnának.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!