2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Rengeteg BKV-s jelentkezik migránsok szállítására

2015. szeptember 23., szerda 22:36, frissítve: szerda 23:57

Túljelentkezés van a BKV-nál a migráns szállításra. A sofőrök a túlórákkal 50 ezer forinttal is kiegészíthetik a bérüket. Van, aki már több hete jár a határra.

Nem a piros hetes utasait, hanem migránsokat szállítanak a magyar–horvát határról valamelyik menekültállomásra, vagy éppen Ausztria felé a BKV sofőrjei. Az egyik szakszervezet tiltakozik, mert szerintük a sofőröknek kiemelt bérezés járna a rendkívüli fuvarok miatt.

„Nem a kollektív szerződés szabályai szerint foglalkoztatják a kollégákat, tehát ez egy rendkívüli helyzet, és éppen ezért vagyunk kíváncsiak, hogy várhatóan a holnapi tárgyaláson már végre választ kapunk arra, hogy milyen módon rendezik ezeket az órákat, ezeket a munkaidőket és ezért milyen ellentételezés jár” – mondta Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

A Hír TV-nek nyilatkozó egyik buszvezető másfél hónapja jár a déli határra dolgozni, azt mondja, megkapják, ami jár nekik.

– Órabéresek vagyunk, hát most ilyen plusz pénz, nem tudok róla
– Ugyanúgy mintha rendesen..?
– Persze, hát rendesen ugyanaz a munkám, buszt vezetek, ennyi az egész.

A BKV-s buszvezetők érdekvédője úgy tudja: túljelentkezés van a sofőrök részéről, mindenki szeretne migránsokat szállítani, mivel kevés túlórával havi 40-50 ezer forinttal többet vihetnek haza. Ezért még a körülményeket is elviselik.

– A hetek vagy hónapok óta tartó vándorlásuk folyamán hát nem éppen a legillatosabbak, tehát azt azért nehéz elviselni.
– Ez azt jelenti, hogy a buszon olyan szag vagy illat keletkezik?
– Egy az, hogy szaguk, kettő, hogy nagyon nagy koszt tudnak csinálni ez igaz, teljesen más kultúra ugye. Hogyha kimegy az ember a keleti blokkba, sok helyen tapasztalja azt, hogy a szemetet szanaszét szórják, és ilyen tolólapátokkal szedik össze, hát ugyanez van itt is.

Egy Beremend–Szentgotthárd út után 4-5 zsák szemetet is össze kell szedni a migránsok után, de nem csak ez okoz problémát.

– Volt rá incidens, hogy feszültek voltak, idegesek voltak, de volt, amikor nem volt semmi probléma.
– És akkor a rendőrök közbeléptek?
– Persze, persze minden busznál vannak rendőrök.

A BKV mindenesetre a rendőrséggel együttműködve amíg kell, segít a migránsok szállításban, a céget belülről ismerők szerint a kormány hálája nem marad el. Úgy tudják, ismét kisegítik majd a 15 milliárdos adóssággal küszködő vállalatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!