2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Törvénytelen lehet a rendőri túlórapénzek visszakövetelése

,

2015. december 21., hétfő 09:55, frissítve: kedd 16:01

Törvénytelennek bizonyulhat a déli határon szolgált rendőrök túlórapénzének visszakövetelése. A Hír TV által megkérdezett jogász azt mondja: a munkáltatónak elszámolási probléma esetén már a következő munkabér elutalásakor jeleznie kell a munkavállaló számára a problémát. Az országos rendőrfőkapitány-helyettes egyébként azt mondja: nem minden déli határnál szolgált rendőrnek kell visszafizetnie a már megkapott túlórapénzét.

Karácsony előtt több mint 100 – a nyári migránsválság idején a déli határszakaszon szolgálatot teljesítő – rendőr kapott kézhez felszólítást, hogy fizesse vissza túlórapénzét. A munkáltatójuk szerint a pénzt tévesen utalták ki nekik, mivel csak készenléti díj járt volna.

„Az országos rendőrfőkapitány úr előzetesen szúrópróbaszerűen vizsgálatot rendelt el, mint ahogy ez kötelezettsége, és a szúrópróbaszerű vizsgálatok alapján több szabálytalanságot állapított meg, ezért tételes ellenőrzés alá vonatta az összes túlszolgálatot teljesítő kollégának az illetményét, és ez alapján hozza meg azokat az intézkedéseket, azokat a döntéseket, ami a jogszerű járandóság biztosítása mellett az esetlegesen jogalap nélkül felvett illetményrészeknek a visszafizetésére vonatkozik” – árulta el Balogh János országos rendőrfőkapitány-helyettes.

Az egyik munkajogász a hatályos jogszabályra hivatkozva azt mondja: elszámolási probléma esetén a rendőrségnek már a következő munkabér elutalásakor jeleznie kellett volna a problémát az érintett beosztott fele. Ellenkező esetben nem kérhetik vissza a kifizetett túlórákat.

„2013 augusztus elsejétől az a főszabály, hogy – és ezt ha lehet szó szerint mondanám – a munkavállalót, ha a munkabér tárgyhónapra vonatkozó elszámolását követően bekövetkező ok miatt az elszámolás módosítására van szükség, a tárgyhónapra vonatkozó munkabér elszámolási módosításról legkésőbb a következő havi munkabér elszámolásakor kell tájékoztatni” – fogalmazott Somos Iván ügyvéd.

Az egyik rendőrszakszervezet tiltakozik. A szolgálati törvényre hivatkoznak, szerintük az ORFK nem minősítheti készenlétnek azt, ha valakit akár 24 órán keresztül benntartanak a laktanyában.

„A mi jogi álláspontunk egyértelműen az, hogy ez egy jogalap nélküli eljárás, és sajnos annak köszönhető, hogy az ORFK rendészeti főigazgatója egy állásfoglalást adott ki e tekintetben, itt a kollégák túlórát végeztek, a túlóráért megkapták a pénzüket, ezt utólagosan visszakérni teljesen tisztességtelen” – húzta alá Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezet kész a bíróságig is elmenni, ha a 120 déli határt védő rendőrt megfosztják a túlóradíjuktól. Továbbá azt akarják elérni, hogy azok az egyenruhások, akiknek nem fizettek túlóradíjat , megkapják járandóságukat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!