2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

Belföld

Rejtett kamerával a drogok nyomában + Videó

Hazaengedték azokat a fiatalokat, akiket kábítószer-túladagolás miatt szombaton életveszélyes állapotban szállítottak kórházba a III. kerületből. A 17 és 22 év közötti fiúk a Gina néven ismert dizájner drogot fogyasztották. Magyarországon egyre többen használnak ilyen szert. A Gina januártól került fel a kábítószer-tiltólistára, több vegyület viszont márciusig még szabadon árusítható.

Vasárnap délelőtt 11-kor még javában buliztak a fiatalok a Hajógyári-szigeten. Az a három fiatalember is itt szórakozott, akiket szombaton reggel a közeli HÉV-megállóból vittek életveszélyes állapotban az Erzsébet kórház intenzív osztályára. Mindannyian GHB-t, vagyis a Gina nevű kábítószert fogyasztották. Rajtuk kívül szombat éjszaka még hatan kerültek be a toxikológiára hasonló szerhasználat miatt. A Gina festékoldó szer, amit graffitik eltávolítására is használnak. Eddig legálisan lehetett venni, az interneten is akciósan árulták, az új szabály szerint januártól azonban már tiltott szer. A listára több vegyületet csak márciustól vettek fel.

– Akik a tavalyi év végéig legális szerek forgalmazásával foglalkoztak, már most tudják, hogy milyen egyelőre még engedélyezettekkel fognak foglalkozni. Nem beszélve arról, hogy a C lista, amivel kapcsolatban a törvényi szabályozás készült, csak márciusban fog hatályba lépni. Magyarán szólva addig még árusítható az interneten – jelentette ki a Hír TV-nek Zacher Gábor toxikológus.

A Ráckeresztúri Drogprevenciós Központban is egyre több az olyan fiatal, aki a dizájner drogoktól lett függő. A 21 éves Attila azt mondja, ezekre a szerekre sokkal jobban rá lehet szokni, mint a klasszikus kábítószerekre. – Fűvel kezdtem, majd amfetaminnal folytattam. Az utolsó évben kezdtem el a mefedront intravénásan lőni. Mindent és mindenkit elvesztettem, megpróbáltam megölni magam, de nem sikerült.

A Hír TV-nek nyilatkozó V. Zoltán 31 éves, 16 évnyi amfetaminfüggőség után, egy hónap alatt tette tönkre egy új dizájner drog.

A Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió otthonvezetője, Viktorné Erdős Eszter azt mondja, húsz évvel ezelőtt szinte csak heroinisták fordultak meg az intézetben, ma már a dizájner drogosok vannak többségben. „Azt gondoljuk, hogy a gyerekeket másmilyen módszerekkel kellene gyógyítani, de van, akit nagyon megsajnálunk és fölvesszük.”

A problématérkép és a szakemberek szerint a legtöbb drogfogyasztó továbbra is Budapesten van, de a vidéki nagyvárosokban is egyre jobban terjed a dizájner drogok használata.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Mutatjuk, kik Gyurcsány emberei a városházán

Mutatjuk, kik Gyurcsány emberei a városházán

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje az elmúlt hetekben többször beszélt már arról, hogy Budapesten Gyurcsány Ferenc a főnök, hiszen Karácsony Gerely semmilyen kérdésben sem tud önálló döntést hozni, mindenben a bukott kormányfő diktál neki.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!