2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Ráküldték Pintért Magomedre

2017. április 26., szerda 22:28, frissítve: szerda 23:18

A belügyminiszter is vizsgálódik az úgynevezett Magomed-ügy miatt. A miniszterelnök azt állítja: szinte azonnal utasította erre a tárcavezetőt, miután kiderült: a csecsen férfi megfélemlítéssel bírta bocsánatkérésre az aktivistát, aki festékkel dobta meg a Szabadság téri szovjet emlékművet. A nemzetbiztonsági bizottságban is szó volt az ügyről, azt már tudják, hogy a csecsen férfi jogellenesen van Magyarországon.

Egy csecsen férfi megfenyegette, majd nyilvános bocsánatkérésre kényszerítette a szovjet emlékművet festékkel megdobáló Komáromy Gergelyt.

„Nagyon világosan utasítottam a belügyminisztert arra, hogy a dolognak járjanak utána, mert Magyarországon nem fordulhat elő sem az, hogy magyar magyart, de az aztán, hogy külföldi magyart megfenyegessen, az végképp nem fordulhat elő, tehát a magyar kormány igenis reagált erre a dologra, nem vertük nagy dobra, de a hatóságok végzik a munkájukat” – mondta el Orbán Viktor.

Valóban nem verték nagy dobra, mert a nemzetbiztonsági bizottság fideszes elnöke a szerdai kihelyezett ülés után még a bulvár kategóriába sorolta az ügyet.

„Nem is tudom most már boyfriendként vagy miként becézgetik egymást azok, akik állítólag azelőtt szembe voltak egymással. Nekem, megmondom őszintén, egy ártyeki úttörő tábor jutott eszembe, ahol a szovjet „pionyírok” együtt barátkoznak a magyar úttörőkkel, tehát teljesen elképesztőnek tartom, amellett hogy komikus önmagában ez az egész, amellett én a provokációt érzem ebben a kérdésben” – nyilatkozta Németh Szilárd.

A bizottság szocialista elnöke szerint azonban komoly az ügy, a jól menő csecsen vállalkozóról, aki azt is állította, hogy kormányközeli kapcsolatai vannak, kiderült, hogy hontalan.

„Az idegenrendészeti eljárás szempontjából, és a Magyarországon levő jogszerű tartózkodás szempontjából, súlyos kételyek merültek fel azzal kapcsolatosan, hogy ő milyen jogcímen tartózkodik Magyarországon, és az tűnik valószínűnek, hogy nincs olyan legális jogcím, amivel neki Magyarországon a jogszabályok szerint tartózkodni lehetne” – közölte Molnár Zsolt.

A hatóságok már vizsgálják, hogy Magomed jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot. A Jobbik szerint az ügy felveti, hogy a kitoloncolások gyakorlatában az egész schengeni övezetet érintő rendszerhiba lehet.

„Talán, ami a leginkább égető és a legfontosabb, hogy valami olyan rendszerhiba van az egész schengeni övezetre vonatkozóan (itt most szeretném hangsúlyozni, hogy nem csak Magyarország tekintetében, hanem egyébként) ezekkel az egész hontalan-kérdéssel, illetve kitoloncolással és ki nem toloncolással, amin változtatni kell esetleg rendszer szinten vagy csak tagállami szinten. Ez az ügy egy megfelelő korrekt vizsgálat után akár precedenst is teremthet, hogy a jövőben ilyen lehetetlen állapotok sem egyénileg, sem tömegesen ne fordulhassanak elő” – véli a párt szóvivője, Mirkóczki Ádám.

A megfenyegetett aktivista nem akart rendőrségi feljelentést tenni, a Hír TV Egyenesen című műsorában Komáromy Gergely azonban hangsúlyozta, hogy Magyarországon növekszik az orosz befolyás.

„Minden szándékunknál erőteljesebben és hatékonyabban bebizonyította az embereknek, hogy milyen nagy veszélyei vannak az orosz befolyás növekedésének. Emellett azt is mutatja, hogy a saját kormányunk, hatóságunk hogy áll hozzá az emberekhez” – mondta el az aktivista.

A sorozatfeljelentő Tényi István azzal fordult az ügyészséghez, hogy rendeljenek el nyomozást, amely tisztázhatja, kényszerítették-e az aktivistát a bocsánatkérésre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!