2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Ráfizet az, aki nem cseréli le a télit nyárira

2016. július 22., péntek 09:53, frissítve: péntek 09:55

Csúszik és nagyon kipörög. Ezek a veszélyek, ha a téli gumit nem cseréljük le, hanem nyáron is azt használjuk. Bár elsőre nyilván kevesebbe kerül, hiszen csak egy szettre van szükség, de hosszú távon minden szempontból ráfizet az, aki nem cseréli le a télit nyári abroncsokra.

„Annyit kell tudni a téli gumiról, hogy nagyon puha szerkezetű, tehát sokkal puhább, mint a nyári gumi. Ezáltal a nyári melegben ez sokkal gyorsabban is kopik” – használt abroncson szemléltette a szervízvezető, hogy milyen kárt okoz a kánikula a téli gumin. Nyári gumival 5 méteren belül gond nélkül meg lehet állni, a télinél a fékút kétszeresére nő.

„Mindenképpen érdemes egy klímatisztítást, a klímarendszernek az átvizsgálását és annak fertőtlenítését elvégeztetni. Illetve a hosszú út előtt átnézetni az autónkat, fékberendezést, futóművet” – mondta Pintér Lajos, szervízvezető.

Bár hosszú távon kifizetődő a külön nyári és a külön téli gumiszett, négyből egy magyar autós a hőségben is a téli gumit koptatja. Ezt mutatja egy friss felmérés, amely két szakportál véletlen mintavételen alapuló vizsgálatára támaszkodik.

„Most nyáron is egyre jelentősebb a téli gumi használat. És a legfrissebb felmérés azt mutatta, hogy most idén júliusban a vizsgált autók 26%-án, azaz több mint negyedén téli gumiabroncs volt” – jelentette ki Katona Mátyás, a Hasznaltauto.hu és az Autonavigator főszerkesztője.

További 7 százalék négyévszakos gumit használ. Az Országos Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a személyi sérüléssel járó balesetek többsége nyáron történik.

„A kocsi legyen teletankolva, ha hosszú útra indulunk. Ennivalóról, innivalóról gondoskodjunk, főleg ha idősebbeket vagy gyermekeket szállítunk a gépkocsiban. Álljunk meg többször pihenni. Mozgassuk át magunkat” – figyelmeztetett Kiss Csaba, az ORFK Balesetmegelőzési Bizottságának főtitkára.

A felmérés szerint a magyar autók zömén 5 évnél fiatalabb, márkás abroncsok vannak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!