Simor bukhatja a fizetését? + Videó

LM, 2012. április 26., csütörtök 12:26, frissítve: csütörtök 13:02
Engedett az Európai Bizottság Simor András fizetésének ügyében – tudta meg a Bruxinfo hírportál brüsszeli forrásokból.
Egyértelművé vált, hogy azok az álláspontok, amiket Magyarország felsorakoztatott, helytállóak, és hazánk nagyon közel van a megállapodáshoz – közölte Fellegi Tamás IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Hír Televízió Rájátszás című műsorában szerdán.

Az unió korábban levélben kért magyarázatot a korábbi nyolcmilliós fizetés kétmilliósra csökkentésére: a magyar kormány válaszában kifejtette, a lépés az általános közszféra-bérrendezés része volt. A Bruxinfo úgy tudja, a bizottság már nem lát jogi problémát a jegybanki vezetők fizetésének szabályozásában.

Giró-Szász András kormányszóvivő a hírportál információira reagálva annyit mondott a Lánchíd Rádiónak, hogy a nemzeti bankot érintő kötelezettségszegési eljárást nem folytatja az EB, míg Magyarország fenntartotta álláspontját a jegybankvezetők fizetésével és eskütételével kapcsolatban. Azonban jelenleg is fennáll a vita a bizottsággal a témában. Azt, hogy ez tovább gyűrűzik-e, a szóvivő nem tudta megmondani. Kiemelte: az eljárás megszüntetésének köszönhető, hogy közelebb került a tárgyalások megkezdése.

Az MNO megkeresésére Hajdu Petra, a Kormányszóvivői Iroda munkatársa Simor fizetése kapcsán azt közölte, hogy sajtóhíreket sem eddig, sem a jövőben nem kommentálnak.


Ismert, az Európai Bizottság szóvivője szerdán bejelentette, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások Magyarországgal a pénzügyi segítségnyújtásról. Elmondása szerint a testület döntést hozott a Magyarországgal szemben indított három kötelezettségszegési eljárás ügyében. A Magyar Nemzeti Bank függetlenségével kapcsolatban a kormány válasza és Orbán Viktor keddi ígéretei alapján úgy látják, a jogszabály meg fog felelni az uniós jogszabályoknak, így készen állnak arra, hogy lezárják az eljárást. Ennek hatására szárnyalni kezdett a forint, és mint hírportálunk beszámolt róla, egy forintra közelítette meg idei árfolyamcsúcsát: kora délután 286,57 forinton is jegyezték az eurót.

Az elemezők a szerdai nap folyamán arról beszéltek, akár két héten belül Magyarországra utazhat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU tárgyalóküldöttsége. Az Európai Bizottság még januárban indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen három témában.

Korábban Simor felajánlotta, hogy visszamenőleg havi egy forintért vezeti a Magyar Nemzeti Bankot, ha az Országgyűlés visszaállítja a jegybanki döntéshozók fizetésére vonatkozó állapotot. A kormányfő szóvivője ígéretet tett rá, hogy Orbán Viktor elolvassa a bankár levelét.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés